Банкеръ Daily

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков:

Не е разумно кабинетът да подновява разговорите с „Газпром“

"Газпром" и Русия, като цяло, нарушиха едно десетилетно табу, а именно - дори в момента на най-остро политическо противопоставяне да не се играе със спирането на газа. Дори по времето на студената война, когато битката беше за оцеляване между големите военно-икономически блока в света, дори и тогава газовите доставки не се поставяха под въпрос. А сега това се използва като като инструмент във войната. Ето защо приоритет номер едно следва да бъде вкарването в експлоатация на газопровода „Комотини - Стара Загора“ и набавянето на нови количества. Независимо откъде са те - те трябва да допълнят това, което ще получаваме по договора с Азербайджан.

Такъв коментар и съвет даде бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред БНТ.

Той подчерта, че вече и за слепците е ясно - да се разчита само на "Газпром" не е достатъчно. Няма лошо да може да се разчита на газ оттам, но ако цената е добра и сме сигурни, че няма да ни да ни извърти номер.

Тук Трайков коментира едностранното спиране доставките, като поясни: "Всеки газ трябва да бъде разглеждан като потенциална възможност за микса, стига да е на добра цена. Между другото, по формулата на договора с "Газпром" сега цената нямаше да е добра".

След това той поясни, че добра цена е тази на азербайджанския газ, защото тя е свързана с цената на нефтените продукти, а в момента петролът е на сравнително умерени и стабилни цени от около 100 долара.

Относно състоянието на "Булгаргаз", Трайков коментира, че проблемите при него традиционно се дължат на трудностите със събираемостта основно от "Топлофикация София", но че публична информация за състоянието му не е налична и въпросът трябва да се отнесе не до него, а до онези, които разполагат с вътрешната информация да кажат ясно каква е истината.

По отношение бъдещата работа на служебното правителство Трайков поясни, че те трябва да преценят дали е изгодна или не офертата, която им е завещана от предното правителсттво.

„Те демонстрират увереност, че могат да осигурят и други доставки. И ако това е така, е добре. Но предварителните заявки са, че се акцентира в по-голяма степен на възобновяването на разговорите с "Газпром", нещо, което според мен, не е никак разумно от гледна точка на гарантиране на енергийната сигурност" - обърна внимание Трайчо Трайков и постави въпроса как можем да сме сигурни, че ще се справим, ако от "Газпром" пак решат да завъртят пак кранчето.

Той коментира и опциите, които България има пред себе си с думите, че трябва да се има предвид, че капацитетът на Азербайджан е изцяло разпределен от това, което може да се добива в Каспийско море и там няма възможности за повишаване на добива.

Има обаче възможност свободни количества, които Азербайджан е заложил в договора си с нас, да се пренасочат за покриване на потребностите на индустрията. Оттам нататък ще трябва да се помисли за топлофикациите, но те, за щастие, могат да работят и на мазут. Това не е екологично съвършено решение, тъй като замърсява въздуха, но те могат да работят и при тези условия - призна Трайчо Трайков и допълни:

"При сегашните цени на суровия нефт дори би било по-евтино топлофикациите да работят на мазут. Освен това няма как да се случи някакъв енергиен апокалипсис заради газа в България, тъй като въглищата са български. Освен това и вятъра, и слънцето, и водата си ги имаме, а не ги внасяме. Ядреното гориво с едно зареждане е достатъчно за няколко години, така че остава единствено въпросът за цените.

В сферата на енергетиката правителството и регулаторът биха могли да ребалансират цените, така че много големите приходи да отидат за облекчаване на разходите на потребителите“ - даде Трайков косвени съвети за какво биха могли да помислят от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Освен това бившият енергиен министър отбеляза: „Винаги когато има компенсации, правилният подход е, те да се дават според реалното състояние на бизнеса, който се подпомага" и поясни, че за да се конкурират българските предприятия на международния пазар, те би трябвало да използват енергия на една и съща цена като останалите. От друга страна, ако вече цената на готовата продукция отразява повишението на цената на енергията, то тя е такава за всички производители. И именно тази тънка разлика трябва да се взима предвид, когато се решава какви да са компенсациите, защото в крайна сметка, тях ги плащат всички" - подчерта Трайков.

Накрая той завърши оптимистично, отбелязвайки, че в този разбъркан международен ред правилните стъпки по отношение на газа в България са се случили. На финален етап е работата по газопровода, по който той, като министър на енергетиката, е започнал работа. Тук Трайков припомни заслугите си - като министър той подписал меморандума, в резултат на който България става акционер в терминала за втечнен газ край гръцкия град Александруполис.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във