Банкеръ Weekly

Пред залостените врати на държавното обвинение

Не е ли време главният прокурор да се разгневи на ударите срещу „ЕМКО"

Отговорите на много от въпросите, поставени пред разследването, вече отдавна са ясни за хората. Остава и прокурорите да ги намерят.

S 250 1a3c50ed b886 4332 b7ac 90be2cb524af

Врътките между намиращите се  в различни зависимости „герои“ на нашето време лъсват една след друга. А арогантността, с която те години наред газят  бизнеси, за да ги поставят на колене и да ги подготвят за  превземане, минава всички граници. Но именно мантрата на недосегаемостта, която развяват, ще ги доведе до неизбежния край. 

 

Ударите, които задкулисието организира срещу фирма „Емко“,  ще останат в историята като едно от най-откровените  институционални лакейства пред силните на деня. Но може би са повод главният прокурор Иван Гешев най-сетне да се вгледа в безумствата на Комисията за защита на конкуренцията по отношение на бизнеса на един от най-старите оръжейни индустриалци у нас – Емилиян Гебрев.

Преди няколко дни компанията на Гебрев "Емко" - с нарочен сигнал - сезира главния прокурор за  продължаващите закононарушения и корупционни действия, извършвани от представители на изпълнителната и законодателната власт.

В документа се посочват конкретни факти,

носещи характеристиките на дълбока корупция.

И на първо място - противозаконните и системни действия от страна на група лица, свързани по различен начин с офшорната фирма „Виафот“ и нейният отдавна заличен във фирмените  регистри български филиал.

В сигнала се казва: „Тази група лица включва и настоящи, и вече бивши висши държавни служители, имената на които са изрично посочени. Измежду водещите са министри, ресорно подчинените им ръководители на съответните държавни органи и юридически лица, както и представители на правораздавателните органи. Сред действията на тази, по същество организирана престъпна група се открояват:


  • Демонстративното неизпълнение от служители на Търговския Регистър на многобройни съдебни решения, постановяващи вписването на увеличението на капитала на „Дунарит“ АД, е в резултат на оказван натиск и въздействие върху тях.

  • Натиск и въздействие върху съдии от Върховния Административен Съд, чрез сформиране на "подходящи" съдебни състави за отмяна на взети в полза на „ЕМКО“ ООД и „Дунарит“ АД решения;

  • Натиск и въздействие върху Комисията за защита на конкуренцията за промяна на взети решения;

  • Машинациите с над 50 млн. дълг на „Дунарит“ АД, който след погасяването му с банков превод от фирмата буквално „изчезна“ от Държавната консолидационна компания“.

В. “БАНКЕРЪ“ от дълго време се опитва да разбере (за последно - чрез официално внесени заявления по Закона за достъп до обществена информация, изпратени през декември 2019 г.), къде потънаха милионите, преведени от „Дунарит“ по сметка на Държавната консолидационна компания. Отговор обаче нямаме - нито от държавното дружество, нито от синдиците на фалираната Корпоративна търговска банка.

В сигнала на Гебрев  до Главния прокурор Иван Гешев се споменава и за

брутален административен натиск

и произвол срещу ЕМКО ООД от страна на министерствата на вътрешните работи и на икономиката.

Например - спирането и опита за отнемане на вече подписани договори в полза на други юридически лица. Щетите се изчисляват на... милиони долари, меко казано. Обаче не са само за сметка на "ЕМКО", защото държавата също си го отнася - заради неплатени данъци и осигуровки, заради съкратени работни места.

Хората от оръжейното дружество дават и други примери: говорят за изнудване и натиск от страна на длъжностни лица срещу техни партньори, както и за фалшификация на документи. Споменават и за натиск върху подчинени структури и администрации за забавяне при издаване на сертификати, на разрешителни и на други документи, свързани с текущата работа на компанията.

Не са пропуснали да подчертаят, че в техните заводи се правят непрекъснати и съвсем тенденциозни проверки , които причиняват загуби заради  честото принудително  спиране на работата. В прав текст говорят за оказван  „административен натиск и произвол срещу ръководители на заводите и производствата" им.

От компанията определят като

хибридни действията на ДАНС

и на специализираното правосъдие срещу инвестиционната й  дейност. И, за да не би някой да се опита да отмине това твърдение като бълнуване на засегнат интерес, хората от оръжейното дружество акцентират за внимание към последния от многото  примери в това отношение.

Става дума за  блокирането на многомилионен превод с „кристално ясен произход“.

Според обяснението на самият Гебрев пред в. "Банкеръ", тези средства са били предназначени за подготовка за преодоляване на последствията от Корона вируса. Те  обаче са "сложени на трупчета" след „безпрецедентното и необяснимо решение на Специализирания съд, на основание „липса“ на представените доказателствени материали, които мистериозно „изчезват“ зад стените на две независими институции в съдебната система“, подчертават от компанията.

Оказва се, че у нас  именно тези, които трябва да бдят за спазването на законността,

удобно са „затрили“ документи,

които биха направили на пух и прах „съмненията“ за произхода на средствата...

Тези и още десетки примери за безчинствата срещу една   работеща фирма у нас са подробно описани в сигнала на фирмата до главния прокурор Иван Гешев.  Зададен и въпроса за безкрайното протакане на разследването за опита за убийство срещу самия Гебрев, срещу сина му и директора във фирмата.

Нещо повече!

Гебрев подчертава, че „по необясними причини повече  от две години след възстановяване на разследването,  прокуратурата упорито продължава да ми  отказва достъп до материалите по делото, каквото право имам по закон, като пострадал от престъплението“.

В написаното до държавното обвинение компанията изразява и надеждата си прокуратурата  и „другите отговорни държавни органи най-после да влязат в ролята на защитници на закона, на интересите на гражданите, на икономиката и на обществото и ще опровергаят широко разпространеното впечатление за точно обратното“.

Дали обаче и този път, сигналът на „Емко“ няма да бъде залостен "зад затворените врати" на нечии интереси, е въпрос с много неизвестни. Особено  като се има  предвид кои са  „играчите“ в този психо трилър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във