Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НАВАКСВАНЕ ПО РУМЪНСКИ

Колкото и да ни е неприятно, трябва да си признаем, че водещата новина за пресата в страните членки на ЕС покрай представянето на Мониторинговите доклади за България и Румъния бе, че Букурещ е наваксал изоставането си от София. Всъщност подобно заключение е доста спорно, като се има предвид, че съседите изостават сериозно по цели седем преговорни глави, докато България - само по пет. Румънците обаче ни водят, защото техните недостатъци попадат в т.нар. жълт раздел (т.е секторите, по които е постигнат недостатъчен напредък). Освен това, докато Румъния получава забележки за девет преговорни глави, то ние сме критикувани по четиринадесет. За мнозина сравнението може да е дребнаво, но не трябва да се забравя, че за първи път от началото на преговорите с т. нар. дунавски дует Еврокомисията намекна, че е възможно разделянето му при присъединяването към общността.
Като цяло проблемите на двете страни са доста сходни. Така например и на румънците, подобно на нас, ще им се наложи да предприемат спешни действия за изкореняването на корупцията в публичната администрация. Подобно на българското правителство и румънското ще трябва да поработи върху подобряване на безопасността на храните, върху организацията на пазара на мляко и ветеринарния контрол. Другите сходни забележки са свързани с граничния контрол, интелектуалното пиратство, борбата с организираната престъпност и ниския процент на застраховката Гражданска отговорност.
Големият пробив за Румъния обаче е свързан с реформите в областта на конкуренцията и затягането на контрола върху отпускането на държавните помощи. През последните няколко години северните ни съседи имаха сериозни главоболия с Брюксел именно заради неизпълнението на ангажиментите по тези глави. На доста по-добри оценки се радват румънците, когато става въпрос за съдебната ни система, въпреки настъпилата през лятото на тази година драма с отмяната от Конституционния съд на текстове от Закона за съдебната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във