Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Наука за бизнес и бизнес за наука

"Живеем в безпрецедентни времена. Видяхме как държавите могат да се затварят, да се капсулират. Видяхме солидарност, видяхме и липса на солидарност. В този ред на мисли наистина смятам, че в момента е точното време, в което трябва да обърнем внимание на нашата наука и възможностите, които имаме в страната, защото капацитетът и потенциалът, който имаме е наистина огромен." Това заяви д-р Бойко Таков, директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия по време на официалното откриване на едно от най-дългоочакваните бизнес събития – „Наука за бизнес“ организирано съвместно с Българската академия на науките. Заради пандемията от COVID-19 събитието се проведе изцяло онлайн. 

"Нашето злато е над земята. Нашето злато са хората, учените и наистина се надявам да ги откриваме всеки ден", подчерта директорът на агенцията.

Той съобщи, че в тази посока заедно с председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и УНСС вече са започнали разговори, в които ще се привличат и други заинтересовани страни и още от следващите дни ще започнат няколко инициативи, "като една от най-базовата върху, която трябва да стъпим за всички последващи действия е да направим едно картографиране на научната иновационна инфраструктура, така че да може бизнеса да му се онагледи и да види какво има в страната ни. Какви компетенции, техника, институти", обяви д-р Таков. 

"Иновациите имат нужда бизнесът да им подаде ръка и заедно с учените и академията да доразвият тези идеи, да ги приложат в практиката и нашата икономика да види тази добавена стойност, която заслужава", каза още изпълнителният директор. 

Председателят на БАН сподели, че представените 20 подбрани от 120 потенциални разработки са с иновативен характер. "Те са във висока степен на технологична готовност и при добро сътрудничество с бизнеса в подходяща форма ще могат да бъдат комерсиализирани и внедрени в производството", отбеляза академик Юлиан Ревалски. 

По думите му по този начин академията прави една крачка към бизнеса и изпълнява своя обществен дълг - да бъде в основата на една икономика, която се основава на знанието. "Ще се радвам сред бизнеса да се прояви интерес към нашите разработки и да има по-нататъшно развитие по отношение на внедряването им в практиката", подчерта Ревалски. 

Зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева заяви, че се надява този форум да се превърне в ежедневие. Според нея най-важното преди всичко е науката и бизнесът да вървят заедно за възстановяването на конкурентоспособността на страната ни, както и пълната й интеграция във всички процеси, икономически и социално. 

По думите й, следващите приоритети трябва да бъдат интернационализация, привличане на чуждестранни изследователи и интеграцията на български. И не на последно място увеличаване на мобилността на хора между наука и бизнес. 

Ангелкова обяви, че в момента се разработва нова програма за наука и дигитализация. 

"Иновациите ще ни дадат възможност да трансформираме нашата икономика", това каза зам.-министърът на икономиката Стамен Янев. По време на форума той отбеляза, че само по този начин от икономика "на ишлеме" тя ще се превърне в произвеждаща интелектуален продукт, който е конвертируем и в същото време разпознаваем и продаваем на глобалните пазари. Поради тази причина в края на мандата на настоящото правителство е положена основата в посока създаването на Държавна агенция за научни изследвания и иновации. 

Зам.-министър Янев потвърди, че бизнесът не обръща внимание на науката, но въпреки това се надява, че ще се работи и ще се налагат традиции, защото "най-добрият начин да представим бъдещето е да го създадем днес". 

Акценти в събитието бяха разработка на PCR китове за детекция на патогени, прототип на ваксина за COVID 19, както и преносимо устройство за сухо обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии.

Наред с това участниците имаха възможност да разберат повече за разработената у нас биокерамика, изработена по технология, използвана на Международната космическа станция, както и демонстрация на робот.

С редица презентации събитието показа най-интересните проекти на Академията за оптимизация на индустриалните задачи, 3D цифровизация, енергийна ефективност, водородни технологии, екология, електро- и топлопроизводство, съхранение на енергия, медицина, вирусология, фармацевтична промишленост, лозарство, винарство.

Основна мисия на 'Наука за бизнес" е да подпомогне изграждането на устойчива институционална среда за сътрудничество и взаимодействие между българската наука и бизнеса и да събере на едно място във виртуалното пространство представители на институтите, лабораториите, Единния център за иновации на БАН и десетки български предприемачи, собственици на компании и иновационни ентусиасти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във