Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Настройват "Стомана Индъстри" срещу перничани, твърдят от дружеството

"Стомана Индъстри" не е източила водата от язовир "Студена".  Това заяви изпълнителният директор на дружеството Константин Стаменов по повод водната криза в Перник. "Нашата консумация в сравнение с консумацията на града е 3%. В тръбите са инвестирани 20 млн. лева, с което ние значително намаляваме консумацията", увери той. 

Според Стаменов целта на доклада на "Софийска вода", който излезе през декември, е била да се помогне за излизане от кризата, само че информацията в доклада не е прецизирана. От описанието за остава погрешното впечатление, че цялата вода не е стигала в града, а е постъпила в "Стомана", твърди шефът на дружеството.

"Говори се за 290 литра в секунда, които се изливат неконтролируемо и че това са 40% от цялата вода за града. Това не са 40%, а 80%. Въобще, ако четете, ще си кажете, че вода не е стигала до града. Това не е вярно. Премиерът, министърът на околната среда, зам.-министърът Нанков, всички казаха, че няма такива отклонения", каза Стаменов в предаването "Лице в лице" по БиТиВи.

Той обясни, че предприятието има два алтернативни водоизточника с официални разрешителни. В момента се използват близки водосбори. Виждало се е, че има криза още през лятото и са били изградени буфери. 

"Връщаме заустените води в оборотни цикли и това ни помага. Имаме поръчки за два месеца напред. Опасяваме се обаче, че алтернативният водоизточник може да замръзне. Това, което ни трябва, е да получим малко свежа вода", каза директорът на пернишкото предприятие. Също така той обеща, че ще бъде направено всичко възможно работещите в завода да имат работа и да се изнася производство в чужбина. 

Стаменов посочи, че за да се докара вода от язовир "Пчелина" до "Стомана", първо трябва да се провери качеството на водата. Той допълни, че язовир "Пчелина" е на около 30 километра от "Стомана", като по пътя има междинен язовир – "Братановци", на около 12 километра от предприятието. А там съоръженията са на "ВиК Перник" и според директора на дружеството, са в трагично състояние.

"Не е сериозно ние да инвестираме в съоръжения, не сме ВиК оператор. Инфраструктурата извън "Стомана" не е наш ангажимент" подчерта Стаменов.

Той поясни, че изнесената от прокуратурата информация, че предприятието е плащало вода по 13 стотинки на кубичен метър, а жителите на Перник – по 2 лева, не е коректна. "Цената от 13 стотинки на кубичен метър не е определена от нас, а от КЕВР и е за индустрията в цялата страна. Това не е цена за водата, а цена за транспорт. Тази вода не минава през пречиствателна станция, през инфраструктурата на града, за нея няма поддържащи екипи от ВиК. Това са несравними неща", изтъкна шефът на "Стомана".

Мнението на Стаменов е, че умишлено гражданите са настройвани срещу дружеството. "Няма такова нещо. Индустрията е с града. Хората от Перник работят в това предприятие", категоричен е той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във