Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Настояват за премахване на опасните ограничители на "Граф Игнатиев"

Колаж: "Спаси София"

Неправителствената организация "Спаси София" настоя ограничителите край трамвайното трасе по улица "Граф Игнатиев" да бъдат премахнати. Официалното предложение бе внесено във вторник и е изпратено до заместник-кмета по транспорта Дончо Барбалов и Тенчо Тенев - началник отдел Пътна полиция към СДВР.

"Както несъмнено ви е известно, при реконструкцията на столичната улица Граф Игнатиев, елементите предназначени да отделят трамвайното трасе от пешеходното движение станаха причина за разгорещен обществен дебат. Добавени в проекта, поради липса на законова дефиниция за споделена пешеходно-трамвайна улица, те се явяват временно решение до окончателното приемане на публикувания проектозакон за движение по пътищата. Освен, че първоначалният им вид беше променен неколкократно след крайно негативната обществена реакция, нашата организация, както и други експерти, граждански организации и граждани предупреждавахме, че те са опасни", се казва в становището. 

Посочени са два инцидента с пострадали граждани, попаднали и в новинарските емисии на националните медии. 

"За съжаление е въпрос на време на ул. Граф Игнатиев да се случи сериозен инцидент, ако настоящите ограничители не бъдат заменени с по-подходящи. Следващият спънал се пешеходец може да попадне под колелата на преминаващ трамвай. Всяко действие след подобен инцидент ще е твърде закъсняло, затова ви призоваваме да реагирате превантивно и да отстраните допуснатата грешка сега. Разчитаме на вашата бърза реакция", завършва становището на неправителствената организация.

В него са предложени и различни варианти за замяна на ограничителите

Facebook logo
Бъдете с нас и във