Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Настояват моловете да отворят възможно най-рано преди Коледа

Българската асоциация на ритейл центровете, в която участват 11 от моловете в България, настоя търговските центрове да бъдат отворени възможно най-скоро преди празниците.

Според организацията коледното пазаруване е неизбежно и колкото повече магазини бъдат отворени, толкова по-ефективно ще бъде избегнато струпването на много хора на едно място и натиска върху фирмите за доставка.

"В първите седмици от локдауна се видя, че ефект от затварянето на моловете няма. Нито има доказателства, че те са по-опасни от останалите големи магазини, които продължават да функционират, нито се отчита промяна в броя на заболелите като цяло", подчертават от ритейл асоциацията. 

Естествено, от браншовата организация поемат ангажимент да поддържат и усъвършенстват изключително стриктни мерки за спазване на дистанция и дезинфекция на общите пространства.

От асоциацията изтъкват също, че единствено в България обект на подобни рестрикции са търговските центрове. Такива драстични мерки или не са въведени, или се простират върху всички без тези, които продават стоки от първа необходимост.

"Точно това е една от причините за случващото се неравномерно разпределение на клиентите, което освен струпвания на едно място, създава и предпоставки за нелоялна конкуренция. Вън от всякакво съмнение е, че безопасността на даден търговски обект зависи от предприетите мерки в него, а не от това дали е самостоятелен или не", се казва още в позицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във