Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Наши чиновници ще се обучават в университет, основан от Шарл де Гол

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова се среща днес в Париж с директора на френското Национално висше училище по администрация (ENA) Патрик Жерар. Двамата обсъдиха възможността за провеждането на обучителни програми за висши служители от администрацията.

„По време на срещата заявих, че ще проведа необходимите консултации за сътрудничество с българския Институт по публична администрация, с който ENA има съвместни активности още от създаването му“, заяви министър Павлова.

ENA е изключително престижно висше училище, основано от генерал Шарл де Гол през октомври 1945 г. Възпитаници на ENA са били френските президенти като Жак Ширак, Франсоа Оланд, както и Еманюел Макрон, чиято снимката може да бъде видяна по коридорите с личностите, получили високото ниво познания.

„По време на срещата с г-н Жерар посочих Западните Балкани като един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. А директорът на ENA заяви, че френското Националното висше училище по администрация също си сътрудничи с институции от Балканите“, каза още министър Павлова.

На обучения в ENA са били над 90 наши висши служители от администрацията ни, а през 18-месечните курсове са минали още близо 20 българи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във