Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НАСА планира да строи нова космическа совалка

В най-скоро време НАСА може да обяви сключването на нов договор с американска фирма за конструирането на космическа "совалка" за доставянето на астронавти на борда на Международната космическа станция /МКС/. Това се прави, за де се избегне зависимостта от руските кораби "Союз" при подобни мисии, пише в. "Вашингтон пост".

"Очаква се в близките седмици НАСА да обяви дългоочакваното решениe - сключването на многомилиарден договор за конструирането на американски космически кораб, който ще позволи да се вдъхнат нови сили на изпитващата затруднения американска космическа програма", се казва в статията. "Вместо да заплащаме по 70 млн. долара за място на борда на "Союз", въпросният договор ще позволи на САЩ за пръв път от известно време да отправя астронавтите си в космоса от своята територия", пише изданието.

По данни на "Вашингтон пост" основните претенденти за сключването на контракта са три - два относителни "новака" в космическия отрасъл - компанията "Спейс Екс" и "Сиера Невада", а също така и ветеранът, концернът "Боинг". "Докато "Спейс Екс" и "Боинг" работят над създаването на капсула за доставяне на астронавти в орбита, третият претендент - "Сиера Невада" разработва възможно най-интересното предложение. Това е "космически самолет", който много прилича на миниатюрна версия на космическата совалка и може да се използва за излитания и кацания от самолетни писти", се отбелязва в статията.

Вестникът напомня, че първоначалният старт за изстрелването на екипаж в рамките на този проект бил предвиден за 2015 година, но след това бил отложен за 2017 г. заради проблеми с финансирането. От НАСА очакват новата "совалка" да извършва средно по две мисии годишно до МКС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във