Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Народното събрание заседава извънредно за приемане на промени в Закона за здравето

Извънредно заседание на Народното събрание ще има от 13 часа. Депутатите се събират за второ гласуване на окончателните промени в Закона за здравето, които бяха внесени от Министерски я съвет 5 май. Проектът бе приет на първо гласуване на 8 май. С предложените промени се отменя извънредното положение след 13 май и се регламентира начинът за въвеждане на "извънредна епидемична обстановка". 

Малките партии в управляващата коалиция и ДПС подкрепиха предложените законодателни промени, с които да се продължат мерките срещу епидемията от коронавируса и след края на извънредното положение на 13 май.

На първо четене бяха приети всички предложения на социалното министерство по т.нар. социален пакет за защита. Така някои от мерките, които действат по време на извънредното положение, ще останат в сила още дълго време, част от тях – дори до края на годината. Например мярката 60/40 ще продължи своето действие до 30 юни.

Парламентът ще решава окончателно дали министърът на здравеопазването или правителството по предложение на здравния министър да има правомощията да обявява извънредна епидемична обстановка в страната, при ясно определени критерии. Новото обстоятелство бе предложено от ГЕРБ между двете четения на законопроекта.

Според заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Александър Ненков този законопроект е отговор на въпроса как плавно ще влезем от един рестриктивен начин на живот към един малко по-облекчен такъв.

Редовните пленарни заседания започват от 14 май. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от парламентарната трибуна в края на заседанието на 8 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във