Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нараства напрежението около "Северен поток 2"

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е готова да удари със санкции компаниите, ангажирани със строежа на газопровода "Северен поток 2". Те вероятно ще бъдат готови до няколко седмици, въпреки че не е взето окончателно решение, пише Wallstreet Journal.

Според изданието няколко институции, включително Белият дом, Държавният департамент и Министерството на търговията обсъждат възможността да санкционират както компаниите, така и банките, финансирали изграждането на тръбата, която ще транспортира газ от Русия към Германия. 

Пет западни фирми са ангажирани с газопровода - германските компании Uniper и Wintershall, австрийската OMV, френската Engie и англо-холандската Shell. Руската страна се представлява от "Газпром", която вече е в американския списък със санкции.

Опасността от санкции на практика бе потвърдена и на срещата между германския канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин в Германия.  

Путин и Меркел са се съгласили, че политизирането на темата за "Северен поток 2" е неправилно, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Беше подчертан изключително търговският характер и конкурентното преимущество на този проект. И Путин, и Меркел се съгласиха, че е абсолютно неправилно по какъвто и да е начин да се политизира този проект," заяви Песков.

Двамата лидери са засегнали и въпроса за възможни санкции от САЩ срещу компании, участващи в реализацията на "Северен поток 2". Песков каза, че е необходимо да се вземат мерки, за да бъде предпазен проектът от възможни неконкурентни и незаконни нападки от страна на трети страни.

Газопроводът е обект на политически спорове, тъй като ще пренася синьо гориво от руското крайбрежие по дъното на Балтийско море до германския бряг, заобикаляйки транзитните държави Украйна, Беларус, Полша. 

Меркел обаче заяви пред Путин, че иска да се запази транзитната роля на Украйна - още едно допълнително усложнение, което едва ли се харесва от руския държавен глава. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във