Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нараства интересът на чуждестранните инвеститори към индустриалните зони в България

S 250 d6d85907 3b67 4405 b1e0 3f8dc91d1cae
S 250 82592065 9023 444f a067 f2a0fcc503d0
S 250 26443e6d ed06 4e76 bbba 07a768a7b6b3

Министерството на икономиката ще оказва институционално партньорство на частния сектор в сферата на привличането на инвестиции и създаването на индустриални зони. Това ще стане чрез Закона за индустриалните зони, който предстои да влезе в сила скоро. Успешните сделки с индустриални имоти са позиционирани на локации, където има достъп до съответната инфраструктура, затова ресорното министерство е изготвило съвсем нова стратегия за зоните, с която да повиши инвеститорския интерес и да улесни бизнеса като цяло. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на откриването на Втората международна конференция за индустриални имоти, организирана от "БГСКЛАД".

Той поясни, че предизвикателствата, които стоят пред брашна, идват както от глобалната макроикономическа среда, така и от регионалните процеси. Според него на ниво глобални тенденции, касаещи търговския протекционизъм, се наблюдава забавяне на сделките, както в Европа, така и в икономиката на други страни лидери. "Позитивизъм обаче се наблюдава в регионален план, защото Балканите и Източна Европа са безспорен фактор на инвестиционната карта в Европа, а България е лидер по линия на макроикономическия пазар и без конкурент по отношение на кредитния рейтинг", категоричен бе зам.-министърът.

Той посочи, че ръстът в електронната търговия също ще увеличи търсенето на индустриални недвижими имоти. Позовавайки се на статистически данни, Борисов уточни, че през 2018 г. секторът бележи изненадващи темпове на развитие, като пазарът в момента е съсредоточен основно в София. Столицата заема около 50% от пазара, Пловдив – 25% и останалите – 25% са в градовете Бургас, Варна, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Сливен и други по-малки градове. Брутната добавена стойност в сектор Строителство има тенденция на нарастване, като ръстът за 2018 г. е 4.0%. През второ тримесечие на 2019 г. е отчетен ръст от 6.6% в сектора. Ръстовете при сектор Операции с недвижими имоти са положителни: 9.3% през 2018 г., 4.0% през първото тримесечие на 2019 г. и 6.4% през второ тримесечие на 2019 г.

В заключение зам.-министърт подчерта, че Министерството на икономиката е отворено за всякакъв вид комуникация, която би подпомогнала и улеснила бизнеса.

Модераторът на първия панел на събитието - "Пазарът на индустриалните имоти в България през погледа на държавните структури, инвеститорите, анализаторите и оценителите" беше изпълнителният директор на "Национална компания индустриални зони" Антоанета Барес. Тя отбеляза, че последните години наблюдаваме засилен интерес към индустриалните зони в България не само от български инвеститори, но и от чуждестранни. "Това е голямо предизвикателство за нас, тъй като трябва да отговорим подобаващо на изискванията на бизнеса“, обясни тя.

Изпълнителният директор на НКИЗ взе отношение и по темата за търсене на квалифицирани кадри в различни сектори на производството. Тя даде пример с кръглата маса, която дружеството е организирало през февруари тази година по програмата на НКИЗ -  Fast Tracking Success. "Фирма, която развива дейност в зоната ни в Русе от 2004 г., има доста сериозни връзки с Русенския университет. 12 студенти от него вече работят в дружеството. Тя работи и със студенти, които не са завършили. Дори има съвместно с тях завършени продукти, които предлага и продава и  които са изцяло конструирани от инженери от Русенския университет. Те са направили 80-тонен самоходен кран, който успешно се продава. В началото на годината имаха поръчки за 10 такива крана. "Сигурна съм, че младите хора, които са конструирали крана, никога няма да заминат за чужбина. Ще останат в Русе, за да работят за фирмата“, уверена е Барес.

Собственикът на платформата "БГСКЛАД" Симеон Митев като бизнесмен с над 20-годишен опит в сферата на недвижимите имоти и човек, който се интересува от развитието на пазара в България, отбеляза, че събития като Втората международна конференция за индустриални имоти са от изключителна важност. Затова на нея са поканени държавни институции, големи логистични центрове, както и чуждестранни гости и лектори от Румъния, Чехия, Турция и Русия. Те разказаха за опита, предизвикателствата и перспективите пред себе си, развивайки своя бизнес у нас и в чужбина.

Сред лекторите бяха Стамен Стамов, изпълнителен директор на "Индустриален и логистичен парк Бургас" - съвместен проект на НКИЗ и община Бургас, Никола Стефанов, изпълнителен директор на "Свободна зона Русе", която е дъщерно дружество на НКИЗ и Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във