Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НАРАСНАЛ Е ИЗНОСЪТ НА НАШИ ВИНА

Общият износ на български вина е достигнал през миналата година 1 141 748 млн. хектолитра, докато през 2004-а са били експортирани 804 953 хектолитра, заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил на международното изложение Винария в Пловдив. В него участваха 517 фирми от 34 държави, като най-големите чуждестранни експозиции бяха на Италия, Франция и Германия.
Най-големите пазари за нашето бутилирано вино днес са Русия и Полша с дял в общия износ съответно 60.6 и 21.6 процента. Увеличава се и експортът на наливни вина, който през 2005-а възлиза на 242 113 хектолитра. Основният ни пазар отново е Русия, а на второ място се нарежда Европейският съюз.
Потреблението на вино у нас е 30 млн. л годишно. Председателят на Националната лозаро-винарска камара Никола Николов, смята, че потреблението ще достигне 50 млн. литра. Същевременно той не пропусна да отбележи, че продажбите на чуждестранни вина в България са нараснали в пъти и че средната цена от 5-12 лв. на нашето производство го прави неконкурентоспособно. Становището на Николов е, че страната ще влезе в Европейския съюз с 850 000 декара лозя и че и сега има свръхпроизводство на грозде, при това в легалната част на бизнеса. Годишно се преработват 210 000 т, а останалото количество отивало за нелегално производство на ракия.
На изложението в Пловдив се разбра, че десет български винопроизводители ще участват след седмица на панаира в Дюселдорф с общ щанд. За пръв път представянето им зад граница ще се финансира от държавата. От доброволни вноски на винопроизводителите във фонд Българско вино пък са събрани 1.87 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във