Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НАПЪНИТЕ ЗА ПОСКЪПВАНЕТО НА ТОКА ЩЕ НИ ОТРОВЯТ И ЛЯТОТО

До края на годината България ще отстъпи позицията си на страна, осигуряваща най-евтина електроенергия за населението си в Европа. Гаранция за това са новите цени, които искат собствениците на седемте електроразпределителните предприятия у нас. През миналата седмица това направиха австрийската ЕVN, която държи Електроразпределение - Стара Загора и Електроразпределение - Пловдив, и немската E.ON, собственик на енергото в Горна Оряховица и Варна. Австрийците поискаха от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) сегашната цена на тока да се увеличи с 8.5% и да бъде въведена фиксирана такса за отчитането и фактурирането на изразходената енергия (т.нар. такса електромер). Немците пък настояват за увеличение с 6.5% на стойността на предлаганата електроенергия. Освен поскъпването германските собственици на енергийните дружества във Варна и Горна Оряховица също смятат да въведат фиксирана такса електромер. За битовите абонати тя ще е 1.50 лв. месечно, за фирмите с ток ниско напрежение - 20 лв., а за клиентите високо напрежение - 100 лева.
През тази седмица исканията си обяви и CEZ, която държи ЕРП София, ЕРП София - област и ЕРП Плевен. Чехите предвиждат въвеждане на двукомпонентна структура на цената на електроенергията, която ще включва постоянна и променлива съставка. Твърдата такса частично ще покрива разходите на дружествата за поддръжка на електроразпределителните съоръжения, като нейният размер ще е 1.80 лв., твърдят от компанията - собственик. Успоредно с това се предлага и цената за битовите клиенти да се увеличи с 6.9 на сто.
Според предложенията и на тримата чуждестранни собственици на ЕРП-тата цената на тока за цялата страната ще се увеличи средно със 7.3 процента. По данни на ЕВРОСТАТ в момента България осигурява най-евтина електроенергия за домакинствата в Европа, която е около 6.5 евроцента за киловатчас. Непосредствено след нас се нареждат Гърция с 6.9 евроцента за киловатчас, Естония и Латвия със 7 евроцента. Посочените цифри са за средностатистическо домакинство, ползващо до 3500 киловатчаса електричество на година. Статистиката обаче сериозно ще се промени, ако ДКЕВР одобри исканите увеличения, които ще вдигнат цената на киловатчас над 7 евроцента.
Наистина, сумата съвсем не изглежда чак толкова стряскаща, но към нея задължително трябва да прибавим и още две променливи. От началото на октомври ще отпадне т.нар. първо стъпало, или евтините 75 киловатчаса, които сега се таксуват по 9.8 стотинки или 4.9 евроцента. С колко точно това ще натовари сметките на хората отсега е трудно да се изчисли, тъй като няма точна статистика каква част от домакинствата се вместват в евтиния ток и каква част са електромерите са разположени във вили или летни къщи и се ползват много рядко. Със сигурност обаче може да се каже, че отпадането на 75-те евтини киловатчаса ще се усети от всеки един български потребител още при първата му октомврийска сметка.
Другият фактор, който ще надуе цените, е исканото от НЕК повишаване поне с около 20-30 на сто на таксата за пренос на електроенергия. Тя е 9.31 лв. за мегаватчас (без ДДС), само че ако ДКЕВР се съгласи да я промени, това ще повлече след себе си нови искания за вдигане на цените от страна на електроразпределителните дружества, които са направили разчетите си при сегашната такса. Тогава нищо чудно цената да подгони и летвата от 10 евроцента.
Във всеки случай аргументите на регулатора да откаже ново увеличение ще стават все по-оскъдни. Ще припомним, че още през миналата година CEZ, E.ON и EVN настояваха за увеличаване на стойността на електроенергията, но то им бе отхвърлено с мотива, че не са направили достатъчно инвестиции в мрежата. Истинската причина обаче си беше чисто политическа - ценовият скок бе задържан първо заради предстоящите избори, а след това и заради обещанията на управляващите партии енергоносителите да не поскъпват.
Сега ситуацията е малко по-различна. Предложенията и на трите компании са пряко свързани с инвестициите за постепенно достигане на европейските стандарти за качество на доставките и най-вече за намаляването на технологичните загуби по мрежата. Ако те действително бъдат реализирани, това ще намали натиска върху цените на тока в по-дългосрочен период. Само за трите дружества, собственост на CEZ, за времето 2005-2007-а ще са необходими над 328 млн. лв. за модернизация, показват разчетите на компанията.
Другите сериозни разходи, които CEZ, E.ON и EVN ще направят до края на тази година, са свързани с подмяната на електромерите. По закон те трябва да се обновят и да бъдат изнесени на границата на собственост на абонатите. През 2005-а само трите дружества на CEZ са инвестирали 65 млн. лв. за тази дейност. А дали тези цифри ще убедят регулаторната комисия в необходимостта цената на тока да скочи, ще стане ясно до месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във