Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Напрежение във ВМЗ - Сопот, синдикатите обявиха стачна готовност

Синдикалистите от КТ "Подкрепа" във ВМЗ-Сопот обявиха стачна готовност и готвят протест в София.

Причината е, че според тях новият борд на директорите на оръжейния завод не работи за предприятието, а иска да го ликвидира, съобщава БНР. Синдикалният секретар на КТ "Подкрепа" във ВМЗ Красимир Цветков обясни какви са исканията им.

"Предприятието да бъде извадено от състава на Държавната консолидационна компания и оставка на новия борд на дружеството", обобщи той.

Началото на месец юли членовете на ръководството на  КТ "Подкрепа"във ВМЗ – Сопот развяха синдикалните знамена и заявиха, че няма да допуснат в предприятието да влезе председателят на Съвета на директорите Иван Карабатаков. Причината е, че според членове на ръководството на синдиката шефът на борда е отказал да подпише конкретни договори, спрял е закупуването на материали и заводът не може да работи. Не можем да работим, да изпълняваме договорите си, заяви синдикалният лидер Димитър Атанасов.  Тогава той допълни, че обмислят спиране на работа в завода.

ВМЗ-Сопот е най-голямото предприятие от военно-промишления комплекс и към днешна дата в него работят близо 4000 души.

Лидерът на АБВ Румен Петков още през април заяви, че се готви ликвидация на завода.  

Човек на Илия Павлов и "Мултигруп" става председател на борда на директорите на ВМЗ по информация на Румен Петков. За Иван Карабатаков Петков заяви, че вероятно за "последен път е виждал оръжие, когато е бил в казармата".

В новия съвет на директорите влизали и Кристина Стоянова, туроператор, и Тихомир Иванов, който е в списъка на синдиците.

Според него всичко това говори за готвена ликвидацията на ВМЗ и превръщането на предприятието в туристически обект, предвид професионалния профил на горепосочените. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във