Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Напредват преговорите за износ на български пчелен мед в Китай

България и Китай са подписали Протокол за инспекция, карантина и ветеринарно-санитарни изисквания за мед, предназначен за износ от България за Китайска народна република.

От Агенцията по безопасност на храните уточняват, че подписването на Протокола отбелязва значителен напредък и е важен етап от цялостната процедура по договаряне условията за износ на български пчелен мед за Китайска народна република.

Следващ етап от процедурата за износ е българската страна да предостави на китайската списъци с предприятия за преработка на пчелен мед, отговарящи на договорените изисквания, както и договарянето на образец на сертификат. Преработвателните предприятия, който възнамеряват да извършват износ на мед за Китай, трябва да са регистрирани от китайската страна.

С Протокола България се ангажира да упражнява засилен контрол и надзор върху предприятията за производство и преработка на пчелен мед, за да гарантира качеството и безопасността на изнасяния продукт. 

Документът е бил подписан в рамките на официално посещение на заместник-министъра на Генералната митническа администрация на Китайска Народна Република в Република България  Ли Гуо и водената от него делегация. Официалната програма на китайската делегация включваше още посещение на българско предприятие за производство на млечни продукти и посещение на Централната лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология към Българска агенция по безопасност на храните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във