Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НАП проверява медицинските лаборатории за неиздаване на касови бележки

Инспектори на Националната агенция за приходите започват поредица от открити наблюдения и контролни покупки в лицензираните медицински лаборатории, които извършват тестове за COVID-19. От агенцията съобщиха, че причина за това са множество сигнали, подадени от граждани през последните дни, за неиздаване на фискални бонове при заплащане на изследванията.

Ръководителите на лабораториите вече са информирани от НАП за увеличаването на сигналите и ангажиментите им да отчитат продажбите с касови бележки, както и за предвидените в законодателството санкции. 

Бързите темпове, с които се разпространява заразата води до наплив към частните лаборатории. Друга от причините е задължителният отрицателен PCR тест, който от 14 юли се изисква от граждани, които искат да посетят Гърция през граничния пункт с България. 

PСR тестът може да се направи от 3 – 5 ден след контакт с доказано болен или при първа прояви на клинични симптоми. Той се прави от гърлен и носен секрет, а резултатът излиза в рамките на 24 до 48 часа. Сигурността е над 90%.

Цените на PСR тестове варират от 100 до 130 лева, а на бързите са около 30 лева.

Сигнали за данъчни нарушения, като неиздаване на касови бележки, могат да се подават в работно време на телефона на Информационния център на НАП: 0700 18 700, на цената на градски разговор от стационарен телефон и според тарифите на съответния мобилен оператор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във