Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НАП подпука длъжника на длъжника

Националната агенция за приходите намери соломоновско решение за събиране на борчове към хазната. Приходната агенция вече атакува длъжника на длъжника и по този начин, от една страна, си събира вземанията, а от друга - ограничава междуфирмената задлъжнялост.
Така дори фирма У да е изрядна към държавата, но ако дължи пари на фирма Х, която е неизрядна, У може да осъмне със запорирани сметки. Все по-често данъчните събират дълговете чрез трети лица. Схемата е сработила цели 120 пъти само за тази година и по нея са събрани 2.4 млн. лева. За последно тя е приложена в строителния бранш.
В практиката имаме случаи, в които длъжниците на НАП настояват за прилагането на този способ, защото имат множество несъбрани вземания от трети лица, обясни Росен Бъчваров - говорител на НАП.
Така от подобно разчистване на сметки намалява междуфирмената задлъжнялост, която за 2010 г. е около 100 млрд. лв., 40 млрд. от които са просрочени плащания на бизнеса.
Държавата също има дългове към бизнеса. Забавените плащания към частния сектор са за около 400 млн. лева. От НАП обаче могат да запорират сметки само на общини, не и на министерства.
При старите длъжници, които висят на фермани в офисите на приходната администрация, за тази схема е късно. Брадясалите борчлии са от последните 20 години. Всеки от тях е с над 5 хил. лв. неплатени данъци и не е направил нищо за погасяване на задълженията си, но повечето такива фирми отдавна са закрити или нямат имущество. Те са обявени както на таблата в офисите на агенцията, така и на електронната страница. В дългите списъци фигурират не само фирми, но и физически лица.
За полугодието НАП е събрала над 1.4 млрд. лв. в хода на принудително изпълнение, коментира говорителят на приходната администрация Росен Бъчваров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във