Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НАП няма да удължава срока за подаване на данъчните декларации

Росен Бъчваров

Срокът за подаване на данъчни декларации от граждани няма да бъде удължен, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров.

"Всички данъчни декларации вече са подадени. 8 от 10 декларации са подадени по интернет и това е логично. От месец призоваваме нашите клиенти да не посещават офисите на НАП, защото всичко може да бъде направено онлайн“, каза Бъчваров пред bTV.

Въпреки това огромни опашки се извиха в големите градове пред офисите на приходната агенция. Според експерта те са изглеждали огромни заради отстоянието, което е трябвало да спазват помежду си чакащите, но са били обслужвани бързо.

Един от градовете, където се извиха огромни опашки бе Бургас, но сега ситуацията бе много по-добра и никой не чака, установи кореспондентът на bTV. Офисът на приходната агенция вече отваря с 1 час по-рано. Опашки вече няма, а потоците на влизащите и излизащите са разделени при спазване на мерките срещу разпространение на короавируса.

Около 900 000 души имат ПИК и подават декларации електронно. През последния месец имало засилен интерес към издаването на персонални идентификационни кодове и са издадени още 50 000. 30% от чакащите на опашките са били в офисите на НАП за тяхното получаване.

Макар издаването на ПИК да се може да се заявява електронно, то получаването му трябва да става персонално с представяне на лична карта, за да не се стига до злоупотреба и някой друг да получи Вашия идентификационен код, обясни Бъчваров, който е категоричен, че номерата са били давани изключително бързо - „за 30-40 секунди“.

Възстановяването на ПИК обаче може да бъде издадено дистанционно чрез проверка на самоличността по телефона и изпращането на номера на имейл адреса, с който се е регистрирал получателя му при издаването.

30 000 декларации са били подадени в рамките на вчерашния ден, което е своеобразен рекорд, разкри Бъчваров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във