Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НАП наблюдава над 140 борси и тържища по морето

Национална агенция за приходите извършва активно наблюдение в над 140 големи борси и тържища по българското Черноморие.

Инспекторите от звеното за фискален контрол на НАП следят продажбите в тези обекти в продължение на няколко дни и сравняват резултатите с предходни периоди. В повечето от тях данъчните са установили увеличение на приходите за времето на наблюдението.
От 1 юли до момента фискалните инспектори са проверили и над 150 търговски обекта и атракциони край морето, за които има сигнали, че не издават документ за продажба или имат неплатени задължения към НАП в големи размери. Най-често срещаното нарушение е разминаване между маркираните на касовия апарат суми и наличностите в касата, следвано от неиздаване на касова бележка. От приходната агенция насърчават потребителите да изискват касови бележки при всяка покупка на стока и услуга и по този начин да упражняват своя граждански контрол при отчитането на приходите. 
При над 80% от проверките на търговски обекти по българското Черноморие фискалните инспектори не са открили нарушения, което показва значително повишаване на доброволното спазване на данъчното и осигурително законодателство, сочат данните на приходната агенция. 
„Наблюденията в големите борси и тържища по Черноморието ще продължат през целия летен сезон. Основната  цел е насърчаването на  доброволното спазване на данъчните изисквания от страна на търговците на едро“, коментира заместник изпълнителният директор на НАП Георги Арнаудов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във