Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НАП иззе 100 хил. лв. от длъжници

Близо 100 000 лв. са били иззети от каси на длъжници към бюджета в кампания на Националната агенция за приходите, започнала днес в цялата страна, съобщиха от ведомството.

Мярката да се изземе оборотът от търговския обект е крайна и се прилага само в случаите, в които, въпреки че длъжникът разполага с парични средства и значителни обороти, системно не плаща задълженията си за данъци и осигурителни вноски, поясняват от НАП.

Процедурата предвижда описване на касовата наличност в обекта, като задължава собственика на магазина да преведе средствата по запорирана от приходната администрация сметка на дружеството до края на следващия работен ден.

Паралелно с това се осъществява и цялостна проверка на дейността на обекта, като например дали се издават касови бележки при продажба на стоки, водят ли се правилно книгите за дневните финансови отчети, дали продавачите са назначени на трудови договори и други.

От Столичната НАП съобщават, че в София е иззета касовата наличност в 13 търговски обекта.

Проверените обекти са селектирани предварително, след като на собствениците им три последователни месеца са изпращани по електронен път уведомления за натрупани публични задължения, допълват от ведомството. Въпреки това те не са предприели действия за погасяването или обезпечаването на дълговете си. Общата сума, иззета от касите на длъжниците, е 26 844 лева.

Практиката показва, че след изземане на касовата наличност повечето търговци плащат изцяло дълга си, допълват от данъчната администрация.

"Прилагаме всички законови средства, включително и принудително изпълнение, за да съберем просрочените задължения. Вярваме, че действията ни ще имат и превантивен ефект върху некоректните лица. Очакваме те да потърсят диалог с нас и да пристъпят към доброволно плащане на задълженията, които са натрупали", каза Илиана Христова, директор на НАП - София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във