Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НАП и бизнесът продължават проекта за софтуерна фискализация

Националната агенция по приходите и бизнесът продължават работа по проекта за софтуерна фискализация на онлайн търговците. Това съобщи приходното ведомство на сайта си. 

От съобщението става ясно, че агенцията е одобрила доклада на работната група от нейни експерти и браншовите организации, с който се предлага въвеждане на фискализация.

В него е отбелязано, че софтуерната фискализация ще протича на няколко етапа. При извършване на продажба в е-магазин ще се подава определена информация към НАП. Агенцията ще регистрира продажбата с уникален номер и ще върне обратно към търговеца набор от данни, необходими за генериране на QR код. Освен това търговецът генерира заедно с документа с информация за продажбата. По този начин всеки потребител ще има възможност да провери валидността на касовата бележка чрез приложението на НАП.

От приходната агенция съобщават, че на проведените срещи на работната група са дискутирани бизнес модели, в които присъстват фискални посредници. Тяхната роля е да получават информация за продажбите от електронните търговци и след това я подават към услугата на НАП. Това може да са: платежни оператори, пощенски оператори и други, които по принцип обработват информация за плащанията в електронната търговия и съответно биха могли да я подават към услугата на НАП.

До създаването на работна група се стигна след предложение на бизнеса, направено по време на проведена в края на 2020 г. кръгла маса на тема „Електронната търговияв България –перспективи  и  възможности. Фискални  и потребителски  аспекти“. Тогава НАП заяви готовност за обсъждане на алтернативен вариант за фискализация на продажбите в електронните магазини – т. нар. „софтуерна фискализация”.

Постигната бе договореност за сформиране на работна група с участието на експерти на НАП и представители на браншови и бизнес организации, в рамките на която да се обсъдят и дефинират на високо ниво възможностите за алтернативен механизъм за софтуерна фискализация на продажбите от лицата, извършващи продажби чрез електронни магазини, включително: описание на процесите на бизнес ниво; технологично описание на преносната среда; механизми на комуникация между софтуерните системи на задължените лица и НАП; защита на данните; начини за генериране на фискална информация за продажбите и предоставянето й на потребителите.

Следващите стъпки в проекта са:


  • изготвяне на детайлни бизнес и технически спецификации

  • анализ „Разходи-ползи“

  • оодготовка на необходимите законодателни промени  

Изпълнението на тези задачи ще продължи с участниците в работната група и в сътрудничество с привлечени външни експерти още в следващите седмици, уточниха от НАП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във