Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Намаляват тарифите за роуминг в страните от Западните Балкани

Страните от Западните Балкани се съгласиха да намалят и евентуално да премахнат таксите си за роуминг, като това е поредния акт на добросъседство между иначе враждуващи доскоро страни.

Започвайки от юли, сделката ще намали таксите за роуминг с 27% в Косово, Сърбия, Албания, Черна Гора, Северна Македония и Босна и Херцеговина. Планът е роумингът абсолютно да отпадне до 2021 г., става ясно от съобщение на сръбското правителство.

Сделката е била подкрепена от ЕС и е била подписана по време на дигиталната среща в Белград. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан приветства сделката, като написа в Туитър:"Страхотни новини… от юли вие ще говорите като у дома си”.

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че подписването на това споразумение не е било лесно в момент, когато Прищина нарушава регионалните споразумения”. Нарушенията, за които тя говори са свързани със 100% мито за внос на сръбски стоки в Косово, което косовските власти наложиха през ноември месец, миналата година.

Бърнабич допълни, че нейната страна е изпратила сигнал, който да даде шанс на региона да просперира и да има различно бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във