Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Намаляването на напрежението в транспортния сектор е основен приоритет за министър Христо Алексиев

Постът беше предаден на служебния министър Христо Алексиев от заместник-министър Владимир Върбанов.

Познавам отлично системата на транспорта, основната ми задача ще бъде намаляване на напрежението в сектора. Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство Христо Алексиев при встъпването в длъжност.

„Планирам първите ми срещи да бъдат с браншовите организации в транспортния сектор. Важно е да се възобнови диалогът с бранша", отбелязва министърът. "Предоставянето на транспортните услуги на гражданите и бизнеса трябва да бъде гарантирано, като е необходимо да се търсят и механизми за намаляване на цената им, защото те влияят пряко върху стойността на всички стоки и услуги“, добавя той.

Новият екип ще осъществява контрол на прозрачността в подготовката и провеждането на обществените поръчки за големите железопътни проекти, които ще се финансират по Плана за възстановяване и устойчивост. Изпълнението на ангажиментите по концесионните договори на транспортни обекти също е основен приоритет.

Министър Алексиев изрази съжаление, че на церемонията по приемане на управлението не присъства досегашният ръководител на министерството - Николай Събев поради положителен Ковид тест на съпругата му. Постът беше предаден от заместник-министър Владимир Върбанов.

Досега Христо Алексиев беше секретар на икономика на президента Румен Радев. Той е магистър по икономика от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Притежава редица допълнителни квалификации и сертификати от Импириъл Колидж Лондон, Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции. 

През годините Алексиев е заемал позиции като икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на съвета на директорите на Зона за обществен достъп в "Пристанище Бургас", председател на съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД и председател на управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Алексиев е бил министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на президента Румен Радев през януари 2017-а. От септември до декември миналата година отново е на същия пост в служебния кабинет, назначен от държавния глава. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във