Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Намаляването на ДДС ставката беше голяма грешка, смята Николай Василев

Намаляването на ДДС ставката беше голяма грешка.Надявам се да бъде временно и след това да се забрави. Това обяви бившият икономически министър Николай Василев в интервю за Нова телевизия.

Toй е на мнение, че в този момент не трябва да има промени в данъците. "България има една от най-простите, красиви и ефективни данъчни системи в света. Няма никаква причина нещо, което работи добре, да се разваля. Ресторантьорите направиха грешка. Те убедиха премиера, че това им е проблемът. Проблемът ще бъде по-слабият туристически сезон", коментира Василев. 

Бившият министър на икономиката е категоричен, че премиерът Бойко Борисов е бил подведен от бранша. По думите му в страните, в които има диференцирани ДДС ставки се създават условия за измами.Той смята, че плоският данък и данъкът от 10% за печалба са едни от най-големите постижения на прехода и по тях България е почти на първо място в Европа.

Самият премиер признава, че намаляването на ДДС за ресторанти и хотели е грешка, но е политическо решение, за което е готов да поеме риска. В неделя при посещението си във велинградското село Биркова Борисов заяви, че нямало напрежение между него и финансовия министър Владислав Горанов, който е сред най-върлите противници на идеята. Против е и шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Борисов призна, че критиците на идеята за намаляване на ДДС на 9% са прави.

"Но тези критикари трябваше да дойдат, когато целият ресторантьорски бранш се беше вдигнал, не работеше с месеци наред. Колегата Горанов е много уважаван от мен специалист и аз самият съм убеден, че пипането на ДДС, на данъците, на приходите е абсолютна грешка. Аз нямам колебания в това. Когато Менда Стоянова, Горанов ми казваха, че това грешка, аз им казах: "Да, мога да поема тази политическа грешка", обясни премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във