Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Намалява износът ни към страните извън ЕС

През февруари износът на стоки от България за трети страни извън Европейския съюз нараства с 0.1% спрямо същия месец на миналата година, отчитат от Националния статистически институт.

Въпреки това през януари - февруари експортът към тези страни намалява и то с 11.6% на годишна база и е на стойност 3.05 млрд. лева. Най-големите ни търговски партньори в тази група са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония, Либия и Руската федерация, към които са заминали 60.3% от българските стоки. Прави впечатление, че за всички тези държави сме изнесли продукция за по над 100 млн. лева. А заедно с това расте експортът ни към Китай – с 19.5%, към САЩ – с 6.2%, към Сърбия – с 1.3 на сто. Увеличение има и към Либия – със 72.8%, но пък от тази страна не сме внесли никакви стоки.

Безспорно стокообменът ни с

Турция

остава най-голям и той е за 1.38 млрд. лева. Износът ни за южната ни съседка обаче намалява – със 7.1%, до 641.6 млн. лева. Ръст има при вносът – и то с 11.5%, и той е на стойност 740.1 млн. лева. Случилото се е логично и предвид факта, че през февруари 14 483 турски бизнесмени са посетили страната ни със служебна цел.

Китай

е единстената страна от тази група, с която ръст има и при износът, и при вносът ни. Експортът е за 310.8 млн. лева, а вносът – за 507.3 млн. лева (+8.7%).

Това се вписва в новините, че китайският износ продължава да нараства и през март, макар и малко по-слабо от очакваното. Вносът в Поднебесната империя обаче е достигнал четиригодишен връх, което също доказва силното възстановяване на втората по големина световна икономика от коронавирусната пандемия.

Това показват данни на китайската митническа администрация, публикувани във вторник.

С Русия

Традиционно вече търговията върви надолу. По-малко стоки сме изнесли, но и по-малко сме внесли. Стокообменът е за 775 млн. лева.

 

Вносът от Обединеното кралство расте с 67.3%

Прави впечатление огромният ръст във вноса на стоки от Обединеното кралство у нас – плюс 67.3%, до 125.7 млн. лева. Отбелязваме и 264 британци, които са посетили страната ни със служебна цел през февруари.

Така България се включва във вълната на постепенното възстановяване на международната търговия на Обединеното кралство. Данните на националната британска статистика показват, че търговията между Великобритания и нейния основен партньор – ЕС, е започнал частично да се възстановява през февруари. Припомняме, че стокообменът между тях понесе силен удар през януари - първият месец на новите двустранни отношения след Брекзит.

Износът на британски стоки за ЕС, без златото и цветните метали, е нараснал през февруари с 47% спрямо януари и е на стойност 11.6 млрд. паунда.

Анализаторите наблягат и на факта, че бързата ваксинация срещу Covid-19 в Обединеното кралство е предпоставка за повишаване на перспективата за икономическо възстановяване на страната до края на тази и през следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във