Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НАЛОЗИТЕ С НОВИ КРОЙКИ ОТ ДОГОДИНА

Преди седмица министър Пламен Орешарски отсече: Каквото и да кажем за данъците, най-сигурното е, че те са съществували преди Европейския съюз (ЕС), а може би ще съществуват и след него. Така финансист №1 даде старт на данъчната дискусия, инициирана от правителството на тройната коалиция. Орешарски обясни още, че в България Негово Величество Данъкоплатецът се нуждае от устойчива политика по налозите и опростяване на системата на облагането.
И допълни нещо много важно - че 2007 г. ще е особено тежка за бюджета, тъй като ще бъде първата година на европейското ни членство. Причината е, че хазната ще претърпи загуба на приходи от данък добавена стойност (ДДС). А от друга страна ще направи по-големи разходи, заради еднократната годишна вноска за членство в ЕС - около 300 млн. евро. По-големи харчове предстоят и заради инвестициите в инфраструктура и съфинансирането на проекти от европейските фондове.
Най-вероятно планираният бюджетен дефицит през 2007-а ще е в границите от 1% до 3.1% от брутния вътрешен продукт (БВП). Всичко това подсказва, че кабинетните финансисти, освен че няма да приемат намаление на данъчните ставки, отново ще поведат битка за ограничаване на публичните разходи на бюджета. Но този път
правителството ще има ново алиби
за отлагане на данъчната революция - Европейския съюз.
Бюджетната процедура за 2007-а е в ход от няколко месеца и някои основни моменти в данъчната политика вече са известни. Друг е въпросът дали ще бъдат приложени на практика. Във финансовото министерството се обсъжда идеята догодина да има само две ставки, с които ще се облагат доходите на физическите лица - от 20 и 24 процента. По този начин ще бъде премахнат сега съществуващият среден праг от 22 на сто. Най-вероятно ще бъдат въведени две скали за облагане на годишните доходи - индивидуална и домакинска. В домакинската ще се пресмята и облага съвкупният доход на цялото семейство. Освен това гражданите ще могат свободно да изберат по коя от двете скали да плащат данъци.
При такава промяна хазната ще загуби около 100-150 млн. лв., пресметнаха експертите. А тъй като средната скала от 22 на сто се плаща от хора с облагаем доход над 250 лв., по-голямата част от данъкоплатците ще бъдат облекчени, като ръстът на техните нетни доходи ще е около 2 процента.
Реформата в подоходното облагане
предвижда още необлагаемият минимум да бъде увеличен от сегашните 180 на 200 лв. през 2007 година. Това би означавало, че доходите на всички, които получават над 200 лв. на месец, ще нараснат с 4 лева.
Най-неясна към момента е перспективата по отношение на корпоративния данък. Много вероятно е падането на ставката по данък печалба с 3 пункта - от сегашните 15 на 12%, изобщо да не се случи, коментираха източници от Министерството на финансите. От това намаление хазната ще загуби очаквани приходи за около 160 млн. лева. Но от друга страна, е доказано, че падането на корпоративния налог действа много стимулиращо върху притока на чуждестранни инвеститори. По-важното е, че със ставка от 12% данък печалба България ще заеме задоволително място в конкурентната данъчна среда на региона на Югоизточна Европа.
Всъщност
далеч по-неприятно за българите ще бъде
задаващото се ново повишение на акцизите през данъчната 2007-а. По график предстои поредното качване на акцизите на спиртните напитки и на горивата, както и въвеждането на акциз на електроенергията. Очаква се допълнителните приходи за бюджета от скока на ставките да са около 200 млн. лева. През 2006 г. акцизът на оловния бензин скочи от 495 лв./1000 л на 670 лв./1000 л, а на безоловния - от 495 лв./1000 л на 530 лв./1000 литра. Догодина, независимо дали ще влезем в ЕС, или датата на членството ни ще се отложи, размерът на данъка върху оловния и безоловния бензин ще стане съответно 830 и 585 лв. за 1000 литра. А дизелът ще се повиши от 430 на 485 лв. за 1000 литра. Всъщност акцизът на безоловния бензин ще расте всяка година, докато достигне 710 лв. през 2011-а. Таванът на дизелът пък трябва да бъде 645 лв. през 2013 година.
Новото в акцизната политика е, че през 2007 г. ще се въведе акциз за употребяваната електроенергия за производствени нужди и за бита съответно 0.5 и 1 лв. за мегаватчас. По-нататък ще бъде приет и график за повишаване на този акциз до 1 лв./МВтч за стопански и 2 лв./МВтч за други нужди. Върху тези нива потребителите ще трябва да платят и ДДС, което означава, че скокът ще бъде реално с още 20% по-висок (при запазване на ставката на данък добавена стойност на сегашните равнища).

Facebook logo
Бъдете с нас и във