Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Наливат над 600 млн. лв за пътища в Софийска област

647 млн. лв. са средствата от държавния бюджет, европейските фондове и Механизма за свързване на Европа, които се инвестират за изграждане и ремонт на пътища в Софийска област.

Това стана ясно от изказване на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков

Основен приоритет през 2019 г. ще бъде магистралата Калотина – Сливница, тъй като само тази отсечка от трансевропейския коридор от Лондон до Истанбул не е с магистрални габарити. Имаше жалби по процедурата за избор на строителен надзор за участъка между Драгоман и Сливница с дължина 16.9 км, които са оттеглени. Очаква се строителството му да стартира през май и да завърши за около две години. Стойността на строителните работи на отсечката е 140 млн. лв., като 40 млн. лв. са от Механизма за свързване на Европа.

Избран е изпълнителят за другия участък от магистрала – от Калотина до Драгоман. Очаква се да приключи процедурата за строителен надзор и, ако няма жалби по нея, строителството може да стартира през юни.

140 млн. лв. от средствата за пътна инфраструктура са за ремонт на мостове, виадукти и тунели по магистралите "Хемус" и "Тракия" на територията на областта, които не са ремонтирани повече от 30 години. Съоръженията се рехабилитират поетапно. До началото на летния сезон ще приключи ремонтът на виадуктите на 13-ти, 15-ти и 20-ти км на АМ "Тракия" в посока Пловдив. След 15 септември ще се рехабилитират и платната на съоръженията в посока София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във