Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Наливането на пари в бедните региони не гарантира забогатяване, смята Томислав Дончев

Само изливане на пари в бедните региони не гарантира, че нещата ще се променят. Въпреки значимото финансиране от началото на членството ни в Европейския съюз, не сме успели да редуцираме разликите между регионите. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на заседанието на парламентарната комисия по европейските въпроси. Там беше обсъдено бъдещето на кохезионната политика през новия програмен период.

"Отговорът не е дайте повече пари на по-бедните региони. Трябва да се позволи на местните власти и бизнеса да правят общи проекти в зависимост от нуждите и възможностите, които те са идентифицирали, без ограничения на брой и териториален обхват на общините, които могат да участват. Не трябва да се ограничават и административните граници на областите. Има възможни проекти, които са на над областно ниво или обхващат две общини от различни области", уточни Дончев. 

Вицепремиерът подчерта, че през новия период парите за иновации, приложна наука и развойна дейност, икономическо развитие, ще бъдат повече. Така държавата ще може да отдели повече средства за публично финансиране за уникално лабораторно оборудване, което да бъде от полза и за учените, и за компаниите. За това обаче ни трябва и модел, който да гарантира, че това оборудване ще бъде непрекъснато натоварено и че някой ще споделя разходите по поддръжката му.

"Не е добър модел държавата да покрива всички разходи, защото това означава, че това оборудване е важно само за държавата и никой друг не иска да го ползва. Трябват ни гаранции, че уникално научно лабораторно оборудване има значим ефект, включително за икономическото развитие на страната", посочи Дончев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във