Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Наказаха със забележка шефа на ловешкия зоопарк

Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев е издал заповед с наказанията на директора на зоопарка в Ловеч д-р Феодор Вацов и на работника, отговорен за бягството на ягуара Алонсо на 3 август, съобщи заместник-кметът Пламен Петков. Вацов е наказан със забележка, а служителят - с последно предупреждение за уволнение.

"Много мислехме дали да не го уволним дисциплинарно, но това е един от най-стриктните работници в зоопарка и затова му бе поверен сектора на хищниците. Съобразявайки се и с това, че е млад човек, решихме да му дадем още един шанс. Това е грешка, небрежност на човек, която може всеки да допусне", каза още Петков. По препоръка на комисия от МОСВ и РИОСВ - Плевен, работникът е преместен от сектор "Хищници" в сектор "Птици".

Вече е в изпълнение и предписанието в правилата на зоопарка да се запише точка, според която при бягство на хищник, по преценка на ръководството и при невъзможност за справяне със ситуацията да се потърси съдействие на други зоопаркове или специалисти, които имат опит със залавяне на диви животни.

Пламен Петков допълни, че се разглеждат офертите за закупуване на далекобойна пушка за упояване и до две седмици зоопаркът ще бъде снабден с нея. По думите на заместник-кмета по време на създалата се ситуация на 3 август са били налице три пушки за упояване. Те са с обсег на действие 30-40 метра, а новата ще бъде с обсег от 100 метра и ще струва между 3000 и 5000 лева.

По друга препоръка оградата на зоопарка се почиства от храсти и дървета във вътрешната и външната страна. На 26 август кметът на общината ще бъде изслушан от Общинския съвет за предприетите действия и разпоредената от него проверка по случая с убития ягуар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във