Банкеръ Daily

Поли Карастоянова

Най-засегнати от пандемията са туристическият и авиационният сектор

Необходими са антикризисни мерки в подкрепа на българската туристическа индустрия в два аспекта. Единият е свързан с преоценка на визовата политика. Вторият - пакет от мерки по отношение на авиопревозвачите. Това каза пред БНР изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова

Според нея трябва да се преразгледа визовата политика на страната към два ключови за туризма на България пазари - Русия и Турция.

"Двата икономически сектора, които са най-засегнати от пандемията от коронавируса, са туристическият и авиационният. Това са секторите, които се нуждаят от целенасочени мерки, за да бъдат бързо рестартирани след изтичането на извънредното положение и световната криза, породена от Covid-19. Т.нар. държавна помощ, доскоро определяна от ЕК като финансово нарушение и нещо неприемливо, сега с едно свое решение комисията промени тези правила и даде възможност на отделните правителства, в рамките на бюджетните си възможности, да подкрепят ключови сектори за националната си икономика - директно. Затова казваме, че е подходящо време за преосмисляне и преоценка на визовата ни политика към Русия за туристи. Говорим за стимулиране на руските туристи, като обявим възможност те да посещават България без визи", обясни Карастоянова.

Тя уточни, че турските туристи са друга важна тема, защото те имат добър стандарт и могат да бъдат привлечени. Най-важният въпрос е какъв план има българската икономика в първия ден, когато тази криза отмине. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във