Банкеръ Daily

Лъчезар Борисов:

Най-засегнати от кризата са ресторантьорите

Най-засегнатият бранш от коронакризата остава ресторантьорството. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. "Един бизнес е направен, за да работи, а не за да бъде подпомаган от държавата икономически и аз винаги съм в дебат с Националния оперативен щаб. Искам бизнесът да работи, но здравето е по-важно", посочи Борисов. По думите му, около 112 милиона лева e общо стойността на поисканите средства от държавата заради затворените бизнеси.

"Направихме добър баланс – поддържаме финансовата стабилност, мислим за бизнеса и за здравето на хората", каза министърът пред bTV. Според него, доказателство са стабилните макроикономически показатели на страната в сравнение с останалите страни-членки на Европейския съюз. Въпреки кризата, данните на Министерството на икономиката показвали, че неактивните компании в страната през 2020 г. са намалели с 4%. 

"Проведохме най-либералните противоепидемични мерки в Европа и това даде своите резултати по отношение на икономиката и нейното развитие. Един от рисковете за ресторантьорския бранш е, че колкото по-дълго остане затворен, толкова повече кадри ще се пренасочат към други бизнеси. В момента, когато трябва да започнат да работят, може да стои този проблем", обясни Лъчезар Борисов.

Той е на мнение, че в момента не трябва да се правят промени в данъчната политика, каквито искания има от страна на опозицията. "Данъчната политика в момента си върши работата и тя не трябва да бъде променяна. Интервенцията в подкрепа на бизнеса трябва да бъде с финансовите мерки, а не чрез промени в данъчната политика", изтъкна министърът на икономиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във