Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Най-високата сграда у нас вече е с нов собственик

Софийската фирма "Форт Нокс" ООД получи разрешение да придобие едноличен контрол върху "Капитал Форт" АД, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията. 

"Форт Нокс" се занимава с инвестиции в израждане на ваканционни имоти с цел продажба, поддръжка и управление на изградените от дружеството ваканционни имоти, сделки с недвижими имоти, както и хотелиерство и ресторантьорство. Фирмата инвестира в изграждане на туристически комплекси и хотели по българското Черноморие, в района на Община Несебър.

"Капитал Форт" АД - София е специализирано в инвестиции в проектиране, изграждане и обзавеждане на собствени административни сгради клас А, управление и техническа поддръжка на собствени административни сгради, както и отдаването им под наем, а също така и строително-монтажни работи в собствени на групата инвестиционни обекти. Фирмата работи върху собствени терени в София, с цел дългосрочното им отдаване под наем. В момента „Форт Нокс“ ООД притежава 39 593 200 поименни акции, а „Болкан Бизнес Билдингс“ Ltd. - Британски Вирджински острови - 2 006 800 броя. Всички книжа са с номинал от 1 лев.

След прехвърляне на собствеността върху този миноритарен пакет, който е обект на продажба, „Форт Нокс“ ще стане едноличен собственик на 100% от акциите от капитала на „Капитал Форт“.

Едно от условията за финализирането на сделката е посочено получаване на разрешение от Комисия за защита на конкуренцията. Общият оборот на участниците в концентрацията, реализиран на територията на България от обичайна дейност за последната одитирана финансова година (2020 г.), е в размер на 31.88 млн. лева.

Според Закона за защита на конкуренцията, участниците в сделката са задължени да уведомят предварително КЗК за намерението си да осъществяват концентрация, когато сумата от общите обороти на всички фирми в концентрацията надхвърля 25 млн. лева.
Тъй като фирмите в планираната сделка осъществяват дейност на
различни съответни пазари, тя няма да доведе нарушаване на конкуренцията на пазара на недвижимите имоти.

Активът, с който купуваното дружество е интересно, е "Капитал Форт" - офис сграда клас А в София, която е на ключова локация с интензивно развитие в София - бул. "Цариградско шосе" №90, до метростанция "Цариградско шосе". Той допринася за изграждането на новия силует на столицата, отключвайки потенциала на най-важният градски "вход" (от Пловдив в София), откроявайки се високо, като една от новите забележителности на града. Вложените средства за изграждането на сградата са между 60 и 80 млн. евро. 

С височината си от 126 м сградата е най-високата в страната. Тя има 24 офисни етажа, 12 асансьора, разгъната площ от 80 795 m². Сградата разполага с два подземни етажа, в които могат да паркират 717 автомобила.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във