Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Най-рано през октомври може да очакваме от ЕС допълнително финансиране заради коронакризата

Най-тежкият момент от икономическата криза, породена от коронавируса, ще бъде през есента. Това прогнозира вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев посочи, че най-ранно през октомври България може да очаква допълнително финансиране от Европейския съюз във връзка с кризата, причинена от коронавируса. Той подчерта, че към момента страната ни не е взела никакви средства, като по темата има сериозна интерпретация на фактите.

"Ние работим активно и аз не изключвам възможността да бъдат организирани схеми за безвъзмездна финансова помощ, да има фокусирани инвестиции в сферата на здравеопазването, като след това ще търсим възстановяване на средствата", каза той пред репортери във Варна.

По думите му към момента всички анализатори дават противоречиви оценки за характера на икономическата криза, която се очертава в глобален мащаб. Коментират се 6-10-15% загуба на БВП тази година, но това, за което са единодушни всички, е че дори да има такъв драстичен спад, то следващата година голяма част от него ще бъде компенсиран.

Именно тогава се очаква и връщане към растежа, като очакванията са той да бъде много по-голям от преди. Според Дончев, най-тежкия момент на икономическата криза ще бъде през есента. Именно затова и всички мерки, които правителството разработва към момента ще продължат колкото време е нужно.

"Очакванията ми са към края на годината да се върнем по пътя на възстановяването“, допълни вицепремиерът.

Във Варна той е е провел срещи с представители на Висшите учебни заведения, както и с кмета на града Иван Портних. Целта на визитата е била да се обсъдят възможностите за финансиране на най-важните и мащабни проекти в морската столица в следващите 5 години.

"Амбициите на всички академични институции, както и на местната администрация е Варна да се развива дръзко. За целта държавата трябва да осигури цялата необходима помощ, за да може това да се случи", подчерта Томислав Дончев.

Фокусът е насочен към инвестиции в научната инфраструктура. Ще се работи по направление за изграждане на нов сграден фонд, както и в посока за придобиване на модерно лабораторно оборудване.

Вицепремиерът добави, че се работи и по въпроса за изграждането Hi-Tech парк във Варна, който от години се коментира.

"Инвестициите в научна инфраструктура са изключително коварни, защото в много от случаите се изгражда всичко, което е предвидено, а няма адекватен сценарий как да се ползва за в бъдеще и най-вече какви обратни приходи биха дошли. Дори и да се изгради с публични средства едно такова уникално съоръжение, то все пак трябва да носи приходи и поне частично трябва да се самоиздържа“, категоричен е Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във