Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Най-празното газохранилище в ЕС се намира в България

„Независимо от това, че служебното правителство още не е обявено, очевидно е, че то с „летящ старт“ ще трябва да решава неотложни проблеми.

Не можем да губим и ден повече! Въпреки и без това мизерно малкия си обем спрямо годишното потребление, газохранилището в Чирен е най-празното в ЕС.“

Тези стряскащи данни се съдържат в отворено писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която за пореден път призовава за спешни мерки за осигуряване на необходимите количества на природен газ и при разумни цени. Тя включително настоява и да бъдат възобновени спешно доставките от ООО „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор.

След призива им, направен на 28 юли, министър-председателят в оставка Кирил Петков оповести намерението си за сключване на договор с неизвестен за обществото американски доставчик за седем танкера с втечнен газ, но според Асоциацията е пропуснал да даде достатъчна информация за ценовите условия, трасетата за доставка и други важни обстоятелства, които българският бизнес, а и българското общество следва да знаят.

В писмото си от Асоциацията излагат доводи, че газът, за който в момента се говори, ще бъде с 35 – 40% по-скъп от този, с който в момента разполагаме от Русия, но отказваме да използваме. Според АОБР танкерите, за които Кирил Петков твърди, че са осигурени „не са седем, а три – останалите четири са за следващата година и са непотвърдени.

Въпросните три танкера за настоящата година биха осигурили по-малко от половината от недостигащите ни количества. Освен това, няма осигурен капацитет – нито на терминал за разтоварване, нито на трасе до газопреносната мрежа на България“ - посочват от Асоциацията.

Писмото е адресирано директно към българските политици и ги призовава да „престанат с непремерените, неразумни и национално безотговорни действия и говорене. Грешките са направени, но трябва спешно да бъдат поправени, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във