Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Най-опасните язовири у нас са 33, нито един от тях не е ремонтиран

Работна група на Министерството на икономиката е установила, че най-опасните язовири в страната са 33. Те са в най-тежко състояние и с най-голям потенциален лош ефект върху съседните селища. Нито един не попада в десетте със завършени ремонти от Държавната консолидационна компания (ДКК) през последните години, нито един в 18-те почти завършени, а 11 от тях даже не са възложени да бъдат обследвани. Това обясни по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Кирил Петков.

Служебният министър съобщи още, че ДКК е платила на фирмата "Монтажи" 582 млн. лева, от които към днешна дата имаме 10 завършени язовира, от тях 5 са пълни, другите празни. След проверка, направена от министерството, те са предадени на предприятието, което ще ги обслужва. По 104 язовира понастоящем се работи, 83 са в процес на обследване, 52 са с прекратени договори.

"Преглеждайки договорите на "Монтажи, има 6-7 фирми, за които няма обществени поръчки, нито търг. Част от тези компании са на различни места - една и съща е най-добра за Сливен и Ловеч. Плащани са два пъти пазарните цени на бетона и пет пъти на транспорта. 200 милиона лева са изхвърлените пари на данъкоплатеца по груби сметки", обясни Петков. По думите ми са били източвани държавни средства без обществени поръчки, без търг, под шапката на един холдинг, който няма реална дейност, освен да прикрива липсата на обществени поръчки.

Агенцията по обществени поръчки е уведомила ДКК и "Монтажи", че са нарушили Закона за обществените поръчки (ЗОП) и трябва да преустановят подобни практики.

"В момента има останали само 140 млн. лева и те са договорени. Ако тръгнат да бъдат прекъсвани договорите, фирмите ще съдят държавата", добави министърът на икономиката. Според него язовирите трябва да са под шапката на Министерството на земеделието, тъй като водата от тях може да се използва за поливане, ако не е нужна за друго.

"С днешна дата е назначен нов член на борда на директорите на ДКК и другата седмица се надяваме да го видим като нов изпълнителен директор - независим човек, който ще обследва всичките действия на "Монтажи", там е била голямата схема не само за язовирите, а и за правителствения комплекс, където е имало предплащане", съобщи още служебният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във