Банкеръ Daily

Кирил Петков:

Най-лесният начин да фалираме икономиката е да не се ваксинираме

Най-лесният начин да си фалираме икономиката е да не се ваксинираме. Това обяви на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков след среща с работодателски и браншови организации, на която бяха обсъдени въпроси, свързани с необходимите финансови мерки за преодоляване на социално-икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19. 

"Никой не иска задължителна ваксинация, въпреки че всички знаем, че без имунизиране има рискове за икономиката. Аз също съм против всичко задължително, но трябва да намерим начини, за да стимулираме този процес", категоричен е икономическият министър. Той смята, че бизнесът, правителството и институциите трябва да говорят за това, че единственият начин да не затваряме икономиката е да се ваксинираме. 

Сегментиране на България на малки райони

Министър Петков обяви, че засега новите идеи от страна на бизнеса как да се преодолее идващата нова вълна са 34. "Първата и най-важна мярка е да има актуализация на бюджета и да има сигурност, че ще бъдат компенсирани тези бизнеси", посочи той и допълни, че ако бюджетът не бъде актуализиран максимално бързо, браншове като туристическия и ресторантьорския няма да издържат още едно затваряне без средства от държавата.

Сред предложените идеи е да се оцени къде е най-висок рискът от разпространение на заразата и затварянето да е според анализа. Колкото по-детайлна е картата на заразата, толкова по-малко ще се затваря на общо основание, идеята е да се сегментира на по-малки географски райони.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов също е категоричен, че браншът има нужда от помощ от държавата. "Ако ограничат още капацитета на заведенията - от 50 на 30%, и се наложи вечерен час до 23 ч, няма как заведенията да поемат разходите си. Няма и сигурност за персонала, вече изгубихме стотици хиляди служители, търсим хора от чужбина", каза той.

Страх от оставка 

"Последното нещо, от което аз се страхувам, е оставка. Но задачите, които сме си поставили… всеки ден . Има си Конституционен съд. Президентът, ако иска, може да ме освободи. Но видях подкрепа. Иначе има много хора, които искат да си подам оставката. "Моят приоритет е да си върша работата, ако на някой друг главният приоритет е да подам оставка – нека се занимава с това", коментира Петков.

Служителите на ВМЗ "Сопот" ще си получат заплатите. 

Няма рискове за националната сигурност или за заплатите на служителите на ВМЗ "Сопот", увери още министърът на икономиката. Сутринта той посети дружеството и поиска оставките на част от ръководството му, както и на директора на Държавната консолидационна компания. "Днес ще се чуя с него и ако не си подаде оставката, ще го уволня", категоричен беше Петков.

Вазовските машиностроителни заводи са натрупали 6 млн. лв. загуби след назначаването им в края на април. "Това са причините да поискам оставката на ръководството. В тези заводи работят над 4 хиляди души и те не са доволни от ръководството. Ако моите служители не са доволни от моето управление, аз ще се оттегля. Надявам се така да реагира и борда на директорите на ВМЗ - Сопот. Ако това не се случи, ще ги уволня. Имаме много работа за вършене и според мен не трябва да се занимаваме с някакви злободневни теми, а трябва да вършим истинската работа", категоричен е министърът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във