Банкеръ Daily

За 7-ма поредна година:

Най-иновативните 11 социални предприятия у нас бяха отличени

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) отличи 11 социални предприятия в конкурса за Годишната национална награда за социална иновация, който се състоя за седми пореден път. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

В категорията "Социални иновации, свързани със заетост"

първото място е заслужило "Социално предприятие социални инвестиции и ресурси" ЕООД, което, съвместно с два дневни центъра за хора с психични увреждания в София, осигурява обучения за трудови умения и работа за хора с психични разстройства.

На второ място се е класирало предприятието "Благичка" ЕООД, което създава първият ресторант с нулев отпадък в България, който се управлява от младежи в неравностойно положение.

Третото място в категорията са спечелили Фондацията "Радост за нашите деца" и Общинското социално предприятие "Озеленяване и поддържане на територии за обществено ползване" с оранжерия "Цветен град".

В категорията "Социални иновации, свързани със социално включване"

победител е компанията "Айс-Оупън" ЕООД. Мисията на социалното предприятие е осигуряване на устойчива заетост на хора от уязвими групи в сферата на социалната икономика.

С втория приз е било отличено предприятието "Бон апети от Светът на Мария" ЕООД, което е инициатор за създаването на Учебната кухня "Надежда". Втора награда в категорията е получил и Централният кооперативен съюз - за реализирането на пилотен проект за популяризиране сред младите хора на кооперативния модел като възможност за развитие на социалната и солидарна икономика.

На трето място се е класирало сдружението "Бъдеще за децата" за проекта си: сладкарска работилничка "Бисквитките".

Първата награда в категорията "Социални иновации, свързани с предоставяне на социални продукти и услуги"

е спечелила кариерната платформа "Работоспособни.бг" ЕООД. Тя свързва социалноотговорните работодатели с хора с намалена трудоспособност, които активно търсят начален старт или промяна в професионалната си кариера.

На второ място се е класирало "Колев и Колев" АД, а на трето - Потребителна кооперация "НАРКООП".

По време на събитието министър Георги Гьоков  е отбелязал приноса на социалните предприятия за създаването на работни места за хора от уязвимите групи на пазара на труда и е подчертал, че наградите стимулират иновативността в социалната сфера и диалога между заинтересованите страни.

Министерството на труда и социалната политика планира финансов ресурс в размер на около 70 млн. лв. до 2027 г. за социално предприемачество. Средствата ще бъдат осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост и програмата "Развитие на човешките ресурси" (2021-2027 година).

Предвидените средства са за подкрепа на социалните предприемачи в развитието на социални иновации, инструменти за директна връзка с гражданите и цифровизация. По този начин ще се засили ролята им в обществото по отношение на социалното и екологично равновесие, се посочва в съобщението.

Зам.-министър Надя Клисурска е наградила номинираните на второ и трето място в категориите.

"От 10 години целенасочено се развива държавна политика за социалната и солидарна икономика", е подчертала тя. Към момента 34 предприятия са регистрирани в регистъра на социалните предприятия на МТСП. Те осигуряват над 300 работни места. От тях 180 са за хора от социално уязвими групи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във