Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Най-голямата генетична банка от лозя в Европа е в Плевен

Институтът по лозарство и винарство в Плевен, част от Селскостопанската академия, притежава най-голямата генетична банка от лозя в Европа – 1860 сортови наименования от цял свят. Близо половината са български. Това разказа директорът му проф. Иван Пачев пред БНР.

"Голям интерес към новите сортове проявяват българските лозари. Особено се търси виненият сорт "Кайлъшки рубин", както и десертните "Милана", "Найден", "Вит". Като цена те са дори по-скъпи от вносните, но качеството им е много добро. От това следва, че създаваме сортове, които вече са устойчиви на гъбни заболявания, сортове, които са устойчиви на ниски зимни температури. Това е едно от нещата, което впоследствие може да се използва за биологично производство на грозде, тъй като биопроизводството изисква употреба на по-малко пестициди. Произведените по този начин плодове са много по-качествени, с добре балансирани захари, киселини", обясни проф. Пачев.

Експертът уточни, че да се направи един нов сорт, са необходими 15-20 години, защото селекцията не се води едностранно. Тя се води всяка година с подобряване на отделни качества на гроздето, на самата лоза и докато стигне, да няма разпадане на прехибридизация и при другите методи, които се използват.

"Спорно е дали забранените от Брюксел "директни" сортове вино са канцерогенни. В България, както и в Румъния, такива все още се отглеждат от много частни стопани. Те се отглеждат основно по поречието на Дунав, където, според статистиката, няма повишен процент на раковите заболявания. Такъв е популярният сорт "Отел", от който се получава гъсто и тежко вино", каза още проф. Иван Пачев. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във