Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Най-големите германски туроператори инспектират българското Черноморие

През тази седмица предстои провеждането на сериозен уебинар с руски туроператори, в който ще участват и български екскурзоводи.

Най-големите германски туроператори са на посещение в България, за да се срещнат със свои партньори и да се убедят на място в качеството на продукта, който предлагаме.

"Тази визита ще окаже своето влияние не само за настоящият момент, но и в стратегически план. Информацията от гостите какво е състоянието на сектора у нас веднага ще достигне до 11 хиляди туристически бюра в Германия. Германският пазар е приоритетен за нашата страна и правим всичко възможно да привлечем потенциалните туристи, когато бъдат облекчени условията за пътуване. От съществено значение е фактът, че страната ни вече е в зелената зона", коментира във Варна служебният министър на туризма Стела Балтова и допълни, че вече е започнало засилване на националната ни реклама на руския пазар.

През тази седмица предстои провеждането на сериозен уебинар с руски туроператори, в който ще участват и български екскурзоводи.

"Има надежда за този сезон и тази визита е от голямо значение, защото България дава знак, че е готова да посреща туристи и хотелите са подготвени", допълни Лука Пиконе, мениджър в туроператорска фирма от Мюнхен, цитиран от БТА.

Според него за колегите му е било важно да излязат с обща информация за състоянието на сектора у нас. Пиконе допълни, че очакванията са броят на пътуванията към нашето Черноморие да достигнат около 30-35 на сто от тези през 2019 г. Той посочи, че вече има чартърни полети, но те ще се повишат, ако търсенето за страната ни се увеличи.

На 16 юни  Стела Балтова и транспортният министър Георги Тодоров разговаряха с представители на Националния борд по туризъм.  Водещ акцент в разговорите бяха възможностите за подпомагане на отрасъла, както и мерки и дейности, които трябва да бъдат предприети за гарантиране на спокойното протичане на настоящия летен сезон. 

Балтова информира представителите на бизнеса, че се работи по непрекъснатото разхлабване на мерките, като посочи, че според последни изменения туристите от Чехия, подобно на Румъния, вече могат свободно да влизат у нас. Според нея е нужен хоризонт от поне 2-3 седмици, за да се реализира едно пътуване. „Трябва бизнесът да се възстанови и да заработи отново, държавата наистина има нужда от него“, коментира тя и подчерта, че секторът е приоритет на служебното правителство. 

От организацията поставиха въпроса за включването на туризма в Националния план за възстановяване и устойчивост, който България не е предала и това е възможност за отрасъла, както и авиоиндустрията да бъдат добавени. Те считат, че именно тези два сегмента са най-тежко засегнати от пандемията от COVID-19 и именно европейските средства са възможността в тези сектори да има вложения в следващите месеци и години. Министърът ги увери, че се прави необходимото за включването на туризма.

Представителите на бизнеса отправиха питане и за възможността за директно подпомагане чрез държавна субсидия на авиосектора. Според тях възможността за подкрепата на авиацията ще има пряка връзка за възстановяването на туризма. Министър Тодоров обясни, че този въпрос ще бъде проучен, като ще бъде направен анализ и на международния опит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във