Банкеръ Daily

В Русия:

Най-големият успех на "Росатом" е "Белене"

Арбитражното дело, което "Росатом" спечели срещу България за АЕЦ "Белене", е посочено като най-големият успех за руската държавна корпорация през отиващата си година в обширен анализ на агенция "Интерфакс".

В чужбина агенцията изрежда няколко задгранични начинания на "Росатом", но единствено искът по повод АЕЦ "Белене" се смята за конкретен резултат, още повече, че България е изплатила през декември 601.6 млн. евро на руснаците.

Под заглавие "Делото "Белене": Атомстройекспорт-НЕК 1:0" агенцията обяснява за читателите си, че през 2016г. за Русия е поставена точка за тази ядрена централа. В текста се припомня, че през март 2012г. правителството в София се е отказало да строи, но към този момент вече е бил изработен първият реактор и руснаците поискали да им се платят 1 млрд. евро.

През 2013г. финансовият министър Симеон Дянков казва за "Интерфакс", че е уверен в спечелване на делото, защото НЕК не била подписвала договори за изработване на реакторите, а източник, близък до "Росатом" отговаря, че изработеното оборудване е поръчано от България и спорът може да е само за сумата, а не за това дали трябва да се плати.

В крайна сметка през юни 2016г. съдът в Женева определя България да плати 620 млн. евро плюс други плащания като съдебни разходи и хонорари на адвокати, както и неустойка от 167 000 евро на ден до пълното погасяване на сумата. След като руснаците се отказаха от почти 24 млн. евро, ако си получат парите до 15 декември, България плати на 9 декември.

"Сега България си има проблем - какво да прави с това оборудване", пише "Интерфакс".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във