Банкеръ Daily

Майкъл Марвин, топ предприемач от САЩ

Най-големият проблем на българите е страхът от провал

Българските предприемачи трябва да намерят своята мечта в родината си, а не да гонят американската. Това каза в интервю за БТА водещият експерт и предприемач от IT-сферата от САЩ Майкъл Марвин, който е сред лекторите във Варненския свободен университет в рамките на магистърската програма по предприемачество. Той е стартирал и развил повече от 100 технологични компании. Създател е на Tech Valley, еквивалентът на Silicon Valley (Силициевата долина), само че на Източното крайбрежие на САЩ. Основал и участвал в управлението на инвестиционен фонд в старт-ъп компании. Бил е на ръководни постове и инвеститор в технологични компании в Ню Йорк, Флорида, Вирджиния, Кънектикът и Канада.

"Хората в България имат много енергия и предприемачеството може да стане част от нейното бъдеще. Големият проблем на българите е, че са прекалено негативно настроени към самите себе си и се страхуват много от провал", смята Марвин.

Експертът не вярва в твърденията, че компютрите ще оставят хората без работа и че изкуственият интелект ще пороби човечеството. Неговата позиция за обучението на младите хора в съвременния свят е, че най-важното е те да се научат да учат и да работят здраво, за да имат добро бъдеще.

"През 1970 година изучавах изкуствения интелект, днес все още си говорим за него. Той трябва и ще ни помага, няма да ни превземе и замени или зароби. А "Матрицата" е просто много хубав филм", каза Марвин.

Според него съвременните процеси са продължаваща еволюция.

"Революция беше индустриалната през 18-19 век, всичко след нея вече е еволюция. Смарт фабриките са иновации, които се случват в по-големите фирми. Предприемачите започват с малки компании и постепенно се разрастват. Да, в "умните" фабрики има аспекти на предприемачеството, но не в чистия му вид. Предприемачеството всъщност е начин на мислене, как да вървиш напред", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във