Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Най-големият Исторически парк у нас ще отвори врати на 22 юни

Проектът за най-големия исторически парк у нас беше представен пред студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия през седмицата.

Идеята за създаването на  парка  е възникнала през  2011-а, а „моторът“  на проекта е горнооряховският  бизнесмен Ивелин Михайлов .По думите му ,преди години той бил провокиран от публикация,  която чертаела в тъмни краски бъдещето на страната ни. В нея се говорело как България се топи и постепенно изчезва.

Именно това го  накарало   да се замисли и си припомнил  как  сам се  е възмущавал от дедите ни, че са позволили да ни поробят,  разказва Михайлов.  Тогава  реално осъзнал, че сега, когато вече се е наложил като сериозен строителен предприемач , самият той се е присъединил към  категорията  хора, които продават страната си без видима причина и които всъшност не харесва.  

Това му прозрение го довело до решението  

да създаде  проект, чрез който да издигне националното самочувствие на българите и да им даде възможност да работят и да се развиват в собствената си държава,  но  в същото време да „атакуват  международния пазар“, споделя Михайлов. И създава акционерното дружество „Исторически парк“ АД ,   става и негов  изпълнителен директор.

От момента, когато възниква  идеята  досега, когато  близо 60 на сто от историческия комплекс  вече е завършен, в реализацията му  са се включили  над 4000 души, сред които археолози-консултанти, историци, писатели, музиканти, скулптори, майстори- занаятчии . които изпълняват прецизно проекта.   При градежа са използвани  изцяло автентични  за епохите материали – камък, дърво, мрамор и керамика. Инвестицията  в комплекса е  50 млн. лева.

Очаква се претендиращият за  най-големия  в света и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк, да  отвори врати на 22 юни.

Комплексът  е замислен като мащабно курортно селище, разположено в завършения си вид върху повече от  500 декара площ и се намира на 33 км от морската ни столица Варна. Чрез  изграждането на исторически сгради, на място ще бъде пресъздадено съществувалото по нашите земи през  епохата на халколита и неолита, през история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство. На практика той  ще предлага на посетителите

пътуване във времето

през пет епохи на човешката цивилизация - до 10 000 години назад.

Наред с това са предвидени и традиционни места за отдих и за хранене с ястия по автентични рецепти от антични времена, приготвяни само с натурални български продукти. За допълнително изживяване ще бъде създадена детска зона, кино салон и сувенирен магазин с български възстановки от художници-майстори на артефакти от миналото и много други.

Достъпът до обекта ще става посредством заплащане на входна такса или с различни  според  достъпа, който предлагат  клубни карти.

Ивелин Михайлов е на 41 години и е роден  в  Горна Оряховица. Баща е на три деца. Казва, че е планирал и още едно. Вярва, че за всеки от нас е отговорност да създаде потомство, за да я има България. Съпругата му също е горнооряховчанка.

Любовта  му към историята по думите му , идва от неговия дядо. “Той беше учител в турските села по време на възродителния процес.  Вкъщи имахме три карти – на България по време на царете Симеон и Иван Асен II, и на Санстефанска България. Дядо винаги ми разказваше за нашето минало. Започнах да чета много исторически книги, което още повече възбуди интереса ми“.

Що се отнася до родния му  град, той казва :“Тук ми е сърцето, независимо къде отивам и какво правя”. Въпреки многото трудности, през които е преминал през годините, се справя с тях. Твърди, че главната причина за това е, че винаги се стреми да работи това, което му харесва и му носи удоволствие. Преди години голямата му цел  била  да забогатее. С настъпването на промените след 1989-а той започва да работи усилено и успява в начинанията си, развивайки се във финансовата сфера и в предприемачеството.  Като разказва за себе си Михайлов посочва,  че отдавна е спечелил толкова, колкото не може да изхарчи, докато е жив. Това обаче не му донася нужното удовлетворение.  По думите му, сбъднатата мечта го прави по-отегчен и инертен. Тогава решава да промени нещата и  насочва усилията си в сферата на туризма. Така  възниква и идеята да направи Историческия парк. Според него това е добра възможност да покаже нашето славно минало. Интересувайки се от тези неща, той забелязва, че световните тенденции са туристическият поток да се насочва към паркове извън градовете. За целта започва да търси подходящ терен за изграждането на атракциона. Опитва първо в родния си край, където смята, че е точното място за този парк, но удря на камък. Тогава се насочва   към Варненско, където успява да намери подходящо място между Девня и Провадия. Впоследствие научава, че точно това са земите, на които Аспарух се заселва при идването си на Балканите.

Това може би е причината

 да се откаже от първоначалните си намерения да включи в проекта чужди инвеститори и  решава това  да си остане чисто  български проект. Сега е горд с това си решение и е  сигурен, че това, което ще допринесе  паркът за цяла България  е, че „ще доведе много повече туристи и във Велико  Търново, и в Плиска, и в Преслав, и на всички магични места в родината ни, с които се гордеем“, казва Михайлов.

И добавя:  “Когато идва прилив, той вдига всички лодки” както твърди една поговорка. Със сигурност, когато туристът види възстановката, ще пожелае да види и оригинала. По този начин ще се засили интересът към Царевец и пак ще успея да помогна на родния си край. Надявам се така да намеря последователи и тук”.

Младият предприемач е категоричен, че не желае да влиза в политиката. Той не иска да го свързват с партии. Целта му е с действията си да покаже на обикновените хора, че властта е в техните ръце и те самите могат да постигнат много.

Очевидно неговото житейско мото най-добре синтезират  думите му: “Страната си е наша, не на политиците. Всеки ден трябва да вършим неща, с които да я правим по-добра. Нека с действията си възвеличаваме България, защото това прави велики и нас”.

Всичко това със сигурност може  да пробуди и раздвижи  у всеки от нас  онази потънала в проблемите на времето надежда, че не всичко е загубено.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във