Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Най-добре е държавата да е собственик на АЕЦ "Белене", смята експерт

Най-добрият вариант е държавата да бъде собственик на АЕЦ „Белене“. Търси се стратегически инвеститор, който евентуално ще стане и бъдещ собственик на централата. Преди държавата имаше 51% от собствеността, а се търсеше инвеститор, който да подпомага развитието на проекта. Сега нещата са обратно – държавата ще участва с миноритарен дял, а евентуалният инвеститор ще бъде бъдещият собственик на тази централа. Това коментира Станислав Георгиев – изпълнителен секретар на „Булатом“ пред БНР, след като вчера беше обявено началото на процедура по търсене на стратегически инвеститор за централата.

"Втора атомна централа на територията на страната ни е преимущество. На първо място, това е стратегическо преимущество, защото има неписан закон, според който при войни тези райони се заобикалят. Ако дойде инвеститор, той ще инвестира финансовите си ресурси в изграждането на централата. Откъде ще дойдат при него тези пари, това си е негова работа“, посочи Георгиев. 

Експертът бе категоричен, че проектът за АЕЦ „Белене“ отговаря на изискванията за безопасност, включително и допълнителните такива, които бяха поставени след аварията във Фукушима. Според него обаче, ние трябва да се обърнем към Европа за съгласие за изграждане на проекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във