Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Най-богатите морски кметове ІІ

Вчера в. "БАНКЕРЪ" ви запозна със справките с декларациите, които някои кметове са подавали в Сметната палата. От тях можем да обобщим, че повечето от тях предпочитат да не демонстрират солидно благосъстояние, а парите им по банкови влогове са пренебрежимо малки. Що се отнася до  графата „допълнителни доходи“, тя в повечето случаи остава просто празен ред. В същото време обаче част от тях имат солидно състояние в имоти.

Днес продължаваме с още кметове, които управляват морски общини - те се оказват и едни от най-заможните.

Един от най-успешните кметове Димитър Николов

- на Бургас, се оказва доста състоятелен мъж. Още в началото на първия си мандат той декларира, че притежава апартамент от 90 кв. м в Бургас заедно със съпругата си Гергана, къща от 270 кв. м в Царево заедно с двор 445 кв. м и 1241 кв. м дворно място в с. Росеново. Освен това той има и апартамент от 50 кв. м плюс гараж (22 кв. м) в Созопол и етаж от къща (115 кв. м и двор 478 кв. м) във Ветрен. Според декларацията му автомобилният парк на семейството се състои от два автомобила за простосмъртни, и то на достолепната възраст от около десет години.

Единственото любопитно в битието на Николов е, че докато е управлявал града (през 2010-а), на съпругата му са дарени 50% от дяловете в дружеството с ограничена отговорност "Европа - 5", а тя самата през същата година с 5 хил. лв. собствен капитал е създала фирма "Йори" ЕООД.

Доходите на един от най-успешните кметове на партия ГЕРБ, които той декларира  в графа „друга стопанска дейност“, през всички години са повече от пренебрежими - и трудно достигат 1000 лева. Тези на съпругата му - също. През 2011-а обаче се оказва, че жена му е успяла да подпомогне фирмите, в които участва в тежки за тях периоди, така че през следващата година те очевидно са се стабилизирали и са й се издължили, като от "Европа - 5" са й върнали 109 991 лв. (чл.134 от ТЗ), а от "Йори" ЕООД е получила 53 500 лева. По същото време е създадено и едноличното дружество с ограничена отговорност "Миза -71". От подадената през  2015-а декларация става ясно, че Гергана Николова отново е получила дивидент от фирма „Европа 5“  ООД (където е равнопоставен съдружник със Симеон Симеонов) в размер на 71 250 лева.

Скандалният кмет на Созопол Панайот Рейзи

който периодично се прочува  с както с нарушения на Закона за обществените поръчки, така и с погазване на екозаконодателството влиза в управлението  през 2006 година. От първата му  задължителна встъпителна декларация, която отразява имотното му състояние, става ясно, че точно когато е избран,  купува къща от 188 кв. м с двор от 333 кв. м срещу 142 000 лв. и вила в курорта Боровец, разположена на 90 кв. м с 500 кв. м двор за 18 485 лева. Същата година се сдобива и с нива в с. Извор на цена 3500 лева. Съпругата му Иванка си купува "Мерцедес" за 10 000 лв., въпреки че вече притежава БМВ.

Ипотечните кредити на морския градоначалник са в размер на 300 000 лв., но пък от продажба на недвижимо имущество е обявил приход от 62 799 лв. и от наем - 1600 лева. Още на следващата година обаче Рейзи не само си обслужва кредита, но и успява да спастри от заплата 11 023 лв. и декларира депозит в банка за 60 хил. евро. И това при положение, че официалните му допълнителни доходи са... 1504 лева.

През 2009-а промяна в имотното му състояние не е настъпила, но през 2010-а вече е успял да пласира доста изгодно собствена нива във Велинград от 984 кв. м за 320 хил. лева. С тази продажба очевидно решава въпроса с кредита си, тъй като той вече не му стои като задължение. Странно как някой е дал толкова пари за мижавата му нивичка, макар и в курортно селище, при положение че той самият година по-късно успява да закупи един декар земеделска земя в Созопол само за 40 200 лева. През същата година пък продава два парцела в с. Ровадиново за... 243 034 лева.

От последната му декларация през тази година се оказва, че през миналата той е успял да закупи доста изгодно 11 ниви в созополските села Габър и Зидарово, които се разпростират на близо 80 декара. Най-скъпата от тях е 15 дка, а обявената за нея цена за придобиване е... 1755 лева. Както и да го смятаме, Рейзи е успял да спазари тези имоти за по 117 лв. за дка. А такава цена според брокери на земеделски земи просто не съществува.

Очевидно созополският градоначалник просто обича да  пазарува терени, а не да къта пари. В последната му  декларация пред Сметната палата  графите за налични финансови средства и банкови влогове са абсолютно празни.

Завидно имотно състояние е наследил и другият

прочул се покрай незаконните строежи край морето

кмет - този на Царево  Георги Лапчев. Освен наследствената му къща в курортното градче Лапчев е собственик на седем парцела в самото Царево и съседното село Българи. Освен тях той притежава  и осем ниви в същия район. Инак автомобилният му парк е повече от скромен - един лек автомобил „Фолксваген“ от 2008-а, закупен срещу 9000 лева. Лапчев има и моторна лодка „ЦР417 Призрак“ още от 2005 година. И този кмет очевидно не е фен на парите в банки, тъй като влогове не е декларирал. Що се отнася до съпругата му, нейните доходи са повече от скромни.

Сред градоначалниците, които искат да се пенсионират на кметския стол, е дълго разследвания, но в крайна сметка "изпран" от прокуратурата  началник на Несебър Николай Димитров. След като Бургаската окръжна прокуратура в края на юли свали обвиненията срещу него и главният архитект на града Валентин Димов  и прекрати проточилото се повече от две години разследване за длъжностни престъпления, сега Димитров отново ще се включва в състезанието за притежател на ключа на града. Той ще се яви на местните избори като независим кандидат.

Нека припомним, че заедно с главния си архитект  несебърският велможа стана пациент на прокуратурата в началото на 2013-а - след разкритието, че фирмата "Сле Груп" извършва строителство върху пясъчните дюни в Несебър. Скандалът, придобил известност като "Дюнигейт", накара прокуратурата да започне проверка, а месец по-късно да привлече като обвиняеми Димов и Димитров. Близо две години по-късно - през май 2015-а, разследването срещу тях е било прекратено.

Николай Димитров беше обвинен за това, че през декември 2012-а като кмет на община Несебър - с цел да набави облага на "Сле груп" ЕООД, не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията. "При вземането на Протоколно решение от 12 декември 2012 г. във връзка с подадени заявления през същия месец от "Сле груп" ЕООД - за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешение за строеж, не са присъствали всички включени членове на съвета - в съответствие със Закона за устройство на черноморското крайбрежие, и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици," се твърдеше в обвинението. В резултат на това негово нарушение е било издадено строително разрешително и е започнало строителство и разкопаване на имот, който попада в защитена зона "Ахелой-Равда-Несебър". След избухването на скандала РДНСК Бургас отмени разрешенията за строеж на фирмата "Сле Груп". Една година по-късно, Административният съд в Бургас отмени отказа. В началото на 2014-а министърът на околната среда издаде двугодишен мораториум върху строителството в защитената зона "Ахелой-Равда-Несебър", който беше обжалван, но окончателно потвърден от съда. В края на миналата година отново Административния съд в Бургас обяви за нищожно решението за оценка за съвместимостта на проекта на "Сле Груп". Делото беше образувано по искане на прокуратурата. Това решение обаче е обжалвано и тепърва предстои по него да се произнесе Върховният административен съд.

Във връзка със заведените дела имущество на кмета и на главния архитект на община Несебър за близо 3 млн. лв. беше запорирано, гордо съобщиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество след скандала. Коментарът на комисията бе, че има сериозно несъответствие между доходите и разходите на Димитров  и че той е "оперирал" с имоти чрез "интересни" роднински процедури.

Кметът притежава имот в скандалния несебърски квартал "Черно море" от 506 кв. м разгърната площ. През април 2004-а той се развежда с първата си съпруга. Месец преди това обаче двамата даряват на майката на Димитров този имот с право на строеж. Месец след развода пък майката на Димитров му дарява обратно същия имот. През 2006-2007-а той прави инвестиция за изграждане на сграда за 287 хил. лв., с каквито пари кметът не би трябвало да разполага, според доходите му. В периода 2004-2006 г. той прави инвестиция от 204 хил. лв. в друг имот в местността Кокалу, свързана с "Дюнигейт". Димитров купува и нива в село Равда заедно с фирма на брат му за 3500 лева. Само частта на кмета обаче беше оценена от експерти на Комисията за 80 хил. лева. В същата местност имот притежава и главният архитект, който също е бил закупен на силно занижена цена. Тези и още доста факти, свързани с битуването на кмета, бяха изнесени по това време, но резултатът от проверките на този етап е нула.

От последната му декларация пред Сметната палата става ясно, че към настоящия момент Димитров притежава  къща в Несебър, разположена на  370 кв. м, която е придобил чрез право на строеж през 2008-а за „крупната“ сума от... 5 хил. лв. и друга - от 50 кв. м, която вдига през следващата година в несебърската местност "Козница" в двор от 1460 кв. метра. Тук като цена на придобиване на имота е посочена сумата от 4 хил. лева.

Освен това Димитров е декларирал и собствеността върху нива от 3 дка в друго несебърско село - Равда, която успял да закупи срещу смешните 1168 лева.

Що се отнася до личния му автомобил  „Ауди А4“ и още една къща в Несебър от 380 кв. м, тях той е прехвърлил през 2014-а на новата си булка Нурдживан Ферад Димитрова - безвъзмездно.

Госпожа Димитрова пък е едноличен собственик на две фирми - "Никол 008" ЕООД и "Бисер". А доходите й от последната година са повече от сериозни - 246 493 лева. Как да не е благодарен на тази оправна жена кметът Димитров...?!

От всичко казано дотук е ясно, че повечето от нашите градоначалници далеч не могат да бъдат наречени бедни. И това би било добре не само за самочувствието им, но и от резонната за един богат човек премереност на лакомията. Стига след края на своите кметски кариери да не разбият и този постулат. А това ще стане, ако се окаже, че дори състоятелността не може да предотврати апетита. И отново ще се открие, че у нас този , който излиза от  властта,  не е бил просто слуга на съгражданите си, както обещава днес, а техен обирджия. Инак ние сме на мнение, че състоятелността не е порок, но за съжаление у нас тя ражда пороци.

Очаквайте продължение по темата в следващия брой на в. "БАНКЕРЪ".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във