Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Най-богатите морски кметове

S 250 b027c8fd f420 4a18 84ef 835dce34d4b4
S 250 9e16f52b ac33 43a1 83ca 10ca9757fd09

Стартът на една от най-ожесточените предизборни кампании - тази за местните избори през октомври, вече е даден. Обещания, стигащи почти до заклинания, валят от всички страни. Състезателите за финалния спринт към кметските столове правят опити да излъскат оцапания си имидж през годините. Повечето от тези, които управляват, от години пък се опитват да останат още един мандат на кметския стол. И едните, и другите обаче прикриват неистовия си мерак чрез високопарни слогани на кампанията си. Като например "Видими резултати за България", "Да сложим край на статуквото", "С ДПС за свободна и сигурна България" до... "Бялата лястовица се завръща". Но все пак избирателят е този, който не бива да забравя безспорната истина,  че челните позиции в класациите за корупция най-често се заемат именно от кметовете.

Ако се поровим в историята на страната си, ще открием, че в началото на миналия век, когато думите чест и достойнство  не са били просто мъртви словосъчетания, основната част от градоначалниците в родината ни са били доказали се в обществото и бизнеса хора, доволно състоятелни, за да не могат да бъдат кокошарски изкушавани, а не просто партийни марионетки.

Ето защо е любопитно да разберем каква е картината при днешните „състезатели“. Дали са влезли във властта богати, или са станали такива чрез нея може все пак да се проследи. Колко  богати са те и как се е променило благосъстоянието им, докато са заемали кметските места в  по-големите ни градове. Няма как да надникнем в портфейла им, но промяната в социалния  им  статус говори достатъчно за това.

От справките с декларациите през последните години, които градоначалниците са подавали в Сметната палата, можем да обобщим, че повечето от тях предпочитат да не демонстрират солидно благосъстояние, а парите им по банкови влогове са пренебрежимо малки. Що се отнася до  графата „допълнителни доходи“, тя в повечето случаи остава просто празен ред. В същото време обаче част от тях имат солидно  състояние в имоти.

Най-заможни кметове

са тези, които управляват морските общини. Един от тях е кметът на Варна - Иван Портних, който се бори за втори мандат. Според официалните данни през 2014-а Портних, заедно със съпругата си Вилислава вече е завършил апартамента от 111 кв. м в курортен комплекс "Св. св. Константин и Елена“, който в предишната му декларация беше само „право на строеж“ върху идеални части на стойност 13 047 лева. Сега вече това жилище е декларирано като собственост на Вилислава и е оценено на 60 010 лева.

През тази година семейството на варненския градоначалник се е впуснало в нов градеж. Този път на къща в курортен комплекс "Чайка". В нея той и съпругата му са обявили собственост от по 650 кв. м разгърната площ, за които Вилислава Портних се е бръкнала с 298 хил. лв., а Иван с 296 хил. лева.

Този харч очевидно е постопил спестяванията на семейството, което през 2013-а е декларирало, че наличните парични средства на  Вилислава са  610 хил. лв., а на тогавашния пресен  градоначалник на морската столица - 200 хил. лева.  В тазгодишната декларация сумите са намалели съответно на 400 хил.  и 100 хил. лева. За осигуряването на градежа по всяка вероятност се е наложило да бъдат търсени допълнителни средства, тъй като съпругата на Портних е обявила, че ползва ипотечен кредит в размер на 66 711 евро.

Що се отнася до банковите  влогове на семейството - те са отчайващо малки. Портних е поверил на финансова институция едва 3200 лв., а съпругата му 540 лв., за разлика от 2013-а, когато тя е имала влог от 29 661 лева.

В същото време през миналата година декларираните допълнителни приходи на семейството (извън заеманата длъжност) са били 120 189 лв. - за Иван, а за съпругата му 1227 лева.  Разбира се,  тя има и записани „вземания“ от "Хотел Мениджмънт Къмпани" ООД, в което притежава две трети от капитала в съдружие с Милен Маринов.  Очаква се госпожа Портних да прибере от там две вноски - първата от 27 479 лв. и втората от 46 963 лева.

Семейството на варненския кмет няма афинитет към сериозен автомобилен парк, тъй като от две години насам единственото официално записано превозно средство е лек автомобил „Тойота камри“ , оценен на... 1000 лева.

Друг морски градоначалник в този регион е

кметът на район "Одесос" Георги Недев

Той беше назначен на този пост от предишния кмет на Варна - Кирил Йорданов, през 2011 година. От встъпването си в длъжност досега той не е подавал нови декларации, а само уведомления. Това на практика означава, че по време на мандата му имотното му състояние не се е променило. През 2012-а обаче Недев декларира сериозен актив от имоти.  Сред тях са два апартамента във Варна. Първият от 130 кв. м на стойност  87 570 лв. и друг по-малък -  от 60 кв. м, закупен през 1997-а за смешната сума от... 497 лева. Освен това Недев притежава част от наследствена къща с двор в с. Рибарица (Тетевенско), парцел в с. Аспарухово (община Дългопол) от 780 кв. м, както и десетина наследствени ниви в региона - в  кв. Виница, село Росеново и село Неофит Рилски между 3 и 14 декара. Най-скъпата от които според посочената в декларацията му цена за тези земи (за 14 дка) е  1650 лева. Според документа Недев е успял да спести едва 45 хил. лв., които обаче не са декларирани като банков влог, а като „налични“. Очевидно служебният автомобил е достатъчен на районния кмет, тъй като от 2005-а насам единственото лично превозно средство е стар и наследствен „Мерцедес“.

Районният кмет на варненската община „Младост“ Христо Христов

влиза в управлението като собственик на няколко апартамента - в  София (57 кв. м) на стойност 41 257 лв., във Враца  (93 кв. м), купен за 12 223 лв., и във Варна  (70 кв. м плюс гараж) на стойност  24 243 лева. Освен това Христов притежава лозе на „Галата“ и гори на варненския „Манастирски рид“. Наличните му средства по това време са били 50 хил. лева. Христов има три автомобила - два с марка „Мерцедес“ (съответно от 2007 и 2008-а година) и един овехтял „Фолксваген голф“. Любопитна подробност при Христов е, че той е  успял да се сдобие с декларираните два декара гора за... за 915 лева. Цената би следвало да говори за някое изоставено от бога място. А се оказва, че парцелът се намира на метри от последните къщи на града и превръщането му в строителна площадка съвсем не е мисия невъзможна.

През 2011-а допълнителните му доходи извън заплатата са в размер на 11 хил. лв., а на съпругата му - 10 хил. лева. През следващите години той не декларира допълнителни доходи, за разлика от жена си, която печели повече от него и посочва доходи над заплата от близо 20 хил. лв. годишно.

За разлика от варненските градоначалници,

кметът рокаджия Цонко Цонев

който се готви за четвърти мандат в  Каварна, има доста скромна декларация. През 2007-а допълнителните му доходи са били 10 837 лв., а през 2009-а съпругата му Анна получава две дарения от родителите си в размер на 18 600 лева. Самият Цонев е изтеглил потребителски кредит от 40 хил. лв., но в имотната му партида не е отразено нищо. И до днес тя не се е променила, а Цонев пуска само уведомления до Сметната палата.

Един от най-успешните кметове Димитър Николов

- на Бургас, се оказва доста състоятелен мъж. Още в началото на първия си мандат той декларира, че притежава апартамент от 90 кв. м в Бургас заедно със съпругата си Гергана, къща от 270 кв. м в Царево заедно с двор 445 кв. м и 1241 кв. м дворно място в с. Росеново. Освен това той има и апартамент от 50 кв. м плюс гараж (22 кв. м) в Созопол и етаж от къща (115 кв. м и двор 478 кв. м) във Ветрен. Според декларацията му автомобилният парк на семейството се състои от два автомобила за простосмъртни, и то на достолепната възраст от около десет години.

Единственото любопитно в битието на Николов е, че докато е управлявал града (през 2010-а), на съпругата му са дарени 50% от дяловете в дружеството с ограничена отговорност "Европа - 5", а тя самата през същата година с 5 хил. лв. собствен капитал е създала фирма "Йори" ЕООД.

Доходите на един от най-успешните кметове на партия ГЕРБ, които той декларира  в графа „друга стопанска дейност“, през всички години са повече от пренебрежими - и трудно достигат 1000 лева. Тези на съпругата му - също. През 2011-а обаче се оказва, че жена му е успяла да подпомогне фирмите, в които участва в тежки за тях периоди, така че през следващата година те очевидно са се стабилизирали и са й се издължили, като от "Европа - 5" са й върнали 109 991 лв. (чл.134 от ТЗ), а от "Йори" ЕООД е получила 53 500 лева. По същото време е създадено и едноличното дружество с ограничена отговорност "Миза -71". От подадената през  2015-а декларация става ясно, че Гергана Николова отново е получила дивидент от фирма „Европа 5“  ООД (където е равнопоставен съдружник със Симеон Симеонов) в размер на 71 250 лева.

Скандалният кмет на Созопол Панайот Рейзи

който периодично се прочува  с както с нарушения на Закона за обществените поръчки, така и с погазване на екозаконодателството влиза в управлението  през 2006 година. От първата му  задължителна встъпителна декларация, която отразява имотното му състояние, става ясно, че точно когато е избран,  купува къща от 188 кв. м с двор от 333 кв. м срещу 142 000 лв. и вила в курорта Боровец, разположена на 90 кв. м с 500 кв. м двор за 18 485 лева. Същата година се сдобива и с нива в с. Извор на цена 3500 лева. Съпругата му Иванка си купува "Мерцедес" за 10 000 лв., въпреки че вече притежава БМВ.

Ипотечните кредити на морския градоначалник са в размер на 300 000 лв., но пък от продажба на недвижимо имущество е обявил приход от 62 799 лв. и от наем - 1600 лева. Още на следващата година обаче Рейзи не само си обслужва кредита, но и успява да спастри от заплата 11 023 лв. и декларира депозит в банка за 60 хил. евро. И това при положение, че официалните му допълнителни доходи са... 1504 лева.

През 2009-а промяна в имотното му състояние не е настъпила, но през 2010-а вече е успял да пласира доста изгодно собствена нива във Велинград от 984 кв. м за 320 хил. лева. С тази продажба очевидно решава въпроса с кредита си, тъй като той вече не му стои като задължение. Странно как някой е дал толкова пари за мижавата му нивичка, макар и в курортно селище, при положение че той самият година по-късно успява да закупи един декар земеделска земя в Созопол само за 40 200 лева. През същата година пък продава два парцела в с. Ровадиново за... 243 034 лева.

От последната му декларация през тази година се оказва, че през миналата той е успял да закупи доста изгодно 11 ниви в созополските села Габър и Зидарово, които се разпростират на близо 80 декара. Най-скъпата от тях е 15 дка, а обявената за нея цена за придобиване е... 1755 лева. Както и да го смятаме, Рейзи е успял да спазари тези имоти за по 117 лв. за дка. А такава цена според брокери на земеделски земи просто не съществува.

Очевидно созополският градоначалник просто обича да  пазарува терени, а не да къта пари. В последната му  декларация пред Сметната палата  графите за налични финансови средства и банкови влогове са абсолютно празни.

Завидно имотно състояние е наследил и другият

прочул се покрай незаконните строежи край морето

кмет - този на Царево  Георги Лапчев. Освен наследствената му къща в курортното градче Лапчев е собственик на седем парцела в самото Царево и съседното село Българи. Освен тях той притежава  и осем ниви в същия район. Инак автомобилният му парк е повече от скромен - един лек автомобил „Фолксваген“ от 2008-а, закупен срещу 9000 лева. Лапчев има и моторна лодка „ЦР417 Призрак“ още от 2005 година. И този кмет очевидно не е фен на парите в банки, тъй като влогове не е декларирал. Що се отнася до съпругата му, нейните доходи са повече от скромни.

Сред градоначалниците, които искат да се пенсионират на кметския стол, е дълго разследвания, но в крайна сметка "изпран" от прокуратурата  началник на Несебър Николай Димитров. След като Бургаската окръжна прокуратура в края на юли свали обвиненията срещу него и главният архитект на града Валентин Димов  и прекрати проточилото се повече от две години разследване за длъжностни престъпления, сега Димитров отново ще се включва в състезанието за притежател на ключа на града. Той ще се яви на местните избори като независим кандидат.

Нека припомним, че заедно с главния си архитект  несебърският велможа стана пациент на прокуратурата в началото на 2013-а - след разкритието, че фирмата "Сле Груп" извършва строителство върху пясъчните дюни в Несебър. Скандалът, придобил известност като "Дюнигейт", накара прокуратурата да започне проверка, а месец по-късно да привлече като обвиняеми Димов и Димитров. Близо две години по-късно - през май 2015-а, разследването срещу тях е било прекратено.

Николай Димитров беше обвинен за това, че през декември 2012-а като кмет на община Несебър - с цел да набави облага на "Сле груп" ЕООД, не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията. "При вземането на Протоколно решение от 12 декември 2012 г. във връзка с подадени заявления през същия месец от "Сле груп" ЕООД - за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешение за строеж, не са присъствали всички включени членове на съвета - в съответствие със Закона за устройство на черноморското крайбрежие, и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици," се твърдеше в обвинението. В резултат на това негово нарушение е било издадено строително разрешително и е започнало строителство и разкопаване на имот, който попада в защитена зона "Ахелой-Равда-Несебър". След избухването на скандала РДНСК Бургас отмени разрешенията за строеж на фирмата "Сле Груп". Една година по-късно, Административният съд в Бургас отмени отказа. В началото на 2014-а министърът на околната среда издаде двугодишен мораториум върху строителството в защитената зона "Ахелой-Равда-Несебър", който беше обжалван, но окончателно потвърден от съда. В края на миналата година отново Административния съд в Бургас обяви за нищожно решението за оценка за съвместимостта на проекта на "Сле Груп". Делото беше образувано по искане на прокуратурата. Това решение обаче е обжалвано и тепърва предстои по него да се произнесе Върховният административен съд.

Във връзка със заведените дела имущество на кмета и на главния архитект на община Несебър за близо 3 млн. лв. беше запорирано, гордо съобщиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество след скандала. Коментарът на комисията бе, че има сериозно несъответствие между доходите и разходите на Димитров  и че той е "оперирал" с имоти чрез "интересни" роднински процедури.

Кметът притежава имот в скандалния несебърски квартал "Черно море" от 506 кв. м разгърната площ. През април 2004-а той се развежда с първата си съпруга. Месец преди това обаче двамата даряват на майката на Димитров този имот с право на строеж. Месец след развода пък майката на Димитров му дарява обратно същия имот. През 2006-2007-а той прави инвестиция за изграждане на сграда за 287 хил. лв., с каквито пари кметът не би трябвало да разполага, според доходите му. В периода 2004-2006 г. той прави инвестиция от 204 хил. лв. в друг имот в местността Кокалу, свързана с "Дюнигейт". Димитров купува и нива в село Равда заедно с фирма на брат му за 3500 лева. Само частта на кмета обаче беше оценена от експерти на Комисията за 80 хил. лева. В същата местност имот притежава и главният архитект, който също е бил закупен на силно занижена цена. Тези и още доста факти, свързани с битуването на кмета, бяха изнесени по това време, но резултатът от проверките на този етап е нула.

От последната му декларация пред Сметната палата става ясно, че към настоящия момент Димитров притежава  къща в Несебър, разположена на  370 кв. м, която е придобил чрез право на строеж през 2008-а за „крупната“ сума от... 5 хил. лв. и друга - от 50 кв. м, която вдига през следващата година в несебърската местност "Козница" в двор от 1460 кв. метра. Тук като цена на придобиване на имота е посочена сумата от 4 хил. лева.

Освен това Димитров е декларирал и собствеността върху нива от 3 дка в друго несебърско село - Равда, която успял да закупи срещу смешните 1168 лева.

Що се отнася до личния му автомобил  „Ауди А4“ и още една къща в Несебър от 380 кв. м, тях той е прехвърлил през 2014-а на новата си булка Нурдживан Ферад Димитрова - безвъзмездно.

Госпожа Димитрова пък е едноличен собственик на две фирми - "Никол 008" ЕООД и "Бисер". А доходите й от последната година са повече от сериозни - 246 493 лева. Как да не е благодарен на тази оправна жена кметът Димитров...?!

От всичко казано дотук е ясно, че повечето от нашите градоначалници далеч не могат да бъдат наречени бедни. И това би било добре не само за самочувствието им, но и от резонната за един богат човек премереност на лакомията. Стига след края на своите кметски кариери да не разбият и този постулат. А това ще стане, ако се окаже, че дори състоятелността не може да предотврати апетита. И отново ще се открие, че у нас този , който излиза от  властта,  не е бил просто слуга на съгражданите си, както обещава днес, а техен обирджия. Инак ние сме на мнение, че състоятелността не е порок, но за съжаление у нас тя ражда пороци.

Очаквайте продължение по темата в следващия брой.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във