Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НАДЗОРЪТ В АП ГО ДАВА УДАРНО

Всички сделки от началото на 2001 г. ще бъдат разгледани, заяви пред журналисти новият председател на надзорния съвет на Агенцията за приватизация Петко Николов. Надзорниците обаче могат да ревизират някоя сделка само в рамките на закона, допълни той.
Петко Николов е юрист. Работил е в адвокатска кантора, която се е занимавала с правното обслужване на Балканкар Холдинг, а след това е бил и синдик на каростроителното обединение. Занимавал се е и с правните дела на Булгартабак Холдинг като външен юрист.
Проблемът, който бе разискван най-обстойно на срещата на шеф-надзорника с медиите през седмицата, бяха ежемесечните премии на служителите на АП.
Деветстотин и осемдесет хиляди лева са определени в тазгодишния бюджет на агенцията за премии. Наистина сумата трябва да бъде одобрена и от Министерския съвет, но приватизаторите могат да разчитат поне на 711 000 лв., колкото бяха раздадени през миналата година. Въпреки че средната заплата в АП е 345 лв. на месец, повечето от нейните 160 служители си докарват по още 250-300 лв. средномесечно, твърдят запознати. Началниците пък вземали около 1000 лева. Петко Николов обяви, че след като се запознал с разчетите за заплащането и с правната рамка на казуса, не вижда нищо порочно в досегашната практика. Не можеш да накараш отличен юрист да работи в Агенцията за приватизация само за заплата, защото в адвокатските кантори той би взимал много повече, бе неговият аргумент. Шефката на пресцентъра Нора Стоичкова пък допълни, че раздаването на премии датира още от 1993 г. и се прави с цел да се намали възможността за корумпиране на работниците във ведомството. Но нито тя, нито Николов успяха да обяснят механизма на раздаване на премиите. Според хора от самата агенция, допълнителните възнаграждения отдавна не са обвързани с успешното приключване на дадена сделка, а се отпускат като месечно поощрение, съобразно волята на прекия началник.
Случайно или не, Стоичкова хвърли камък в градината на надзорния съвет, изтъквайки между другото, че там са единствените, които си определят сами допълнителните пари.
Наистина, в повечето приватизиращи звена на отделните министерства се взимат премии, които в пъти надвишават данните, предоставени от шефката на пресцентъра в приватизационното ведомство. Проблемът обаче е, че допълнителните възнаграждения се раздават по формула, определена от вътрешноведомствени наредби на АП. При тях има възможности за прехвърляне на средства от едно перо в друго и често липсва публичност за взетите от отделни хора пари.
На заден план на срещата с медиите останаха сделките с Хемус Ер и Илиянци, както и изборът на нов изпълнителен директор на АП. Единственото, което мога да ви кажа по тези сделки, е, че надзорният съвет внимателно ще разгледа процедурата по продажбата и ще излезе със становище съвсем скоро, обясни Петко Николов. Основание да се очаква бързо разчистване на проблемните продажби на държавно имущество дава и неговото обещание, че надзорът ще заседава всеки ден.
За лош късмет на новите надзорници търгът за продажбата на ИПК Родина, насрочен за 14.00 ч. в деня на първото му заседание - 13 август, се провали поради липса на кандидати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във