Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Надзорът на "Булгартрансгаз" отказа да отстрани ръководството на дружеството

Надзорният съвет на "Булгаргтрансгаз" е преценил, че няма основание да се поискат оставките на ръководството на газопреносния оператор. Оставката им беше поискана от служебния енергиен министър Андрей Живков.

 

Днес министър Живков по време на парламентарния контрол днес заяви, че надзорният съвет на "Булгартрансгаз" е поискал становище от Агенцията за публичните предприятия и контрол, която да даде значение на израза "отстранява". Така в крайна сметка съветът е преценил, че не са налице основания за освобождаване на ръководството. 

Искането за оставки дойде след информация на КЕВР за това, че "Булгартрансгаз" не са съгласували и изпратили до регулатора информация за проекта си за разширение на газопреносната мрежа у нас. Притесненията са свързани основно с изграждането на транзитния газопровод "Балкански поток". КЕВР е създал работна група и прави проучване за финансовия ефект от тези проекти и сделките по тях. Досега в Министерството на енергетиката не са получени резултати от проучването и кумулативния ефект от инвестициите, обясни министър Живков.

Така в крайна сметка от 23 юни Българският енергиен холдинг е започнал вътрешна одитна проверка за резултатите от работата на ръководството на дружеството, уточни още министър Живков.

Пред депутатите служебният енергиен министър съобщи още, че не може да открие подписаната между България и руската газова компания "Газпром" Пътна карта за развитие на газопреносната мрежа.

"Пътната карта не успяхме да я открием, но това, което успяхме да намерим, са документи, в които се цитира пътната карта. Това показва, че тя съществува. Пуснах писма до БЕХ, до "Булгартрансгаз", дори до Министерски съвет, защото се цитира една работна група, която се е занимавала с Пътната карта, пуснах заповед и да се издирва в деловодството и архива на министерството. Получих отговори, че пътната карта я няма", обясни Живков.

Пътната карта за развитие на газопреносната система между България и руската "Газпром" беше подписана на 3 юни 2017 г. В нея са заложени стъпките по изграждането на газопровода Балкански поток у нас, който е обвързан с проекта „Турски поток“. Разбира се, ние сме мислили варианта да искаме копие на пътната карта от "Газпром", но не мисля, че това е добре за репутацията на България", каза още Живков.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров обаче настоява картата да бъде изискана, защото не се знае какви задължения включва. Той предложи цялата партийна група на ДБГ да се включи в търсенето на пътната карта.

Пред депутатите Живков обясни още, че в момента се изпълняват предвидените количества за пренос на природен газ по транзитния газопровод. От началото на януари 2020 г. до края на юли тази година на входната точка на българо-турската граница са доставени 131 млн. мвтч природен газ в българската газопреносна мрежа. На българо-сръбската граница в района Кирево-Зайчар са пренесени – 83,4 млн. мвтч. природен газ като количествата съответстват на описанието на проекта. На дневна база също съответстват количествата, обясни служебният енергиен министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във