Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА АП НЕ ХАРЕСА МОТОРОЛА

Още с първото си по-важно решение, новият надзорен съвет на Агенцията за приватизация (АП) предизвика гневни реакции. Във вторник председателят му Димитър Бъчваров съобщи, че е гласувано прекратяването на процедурата по продажба на 75% от капитала на злополучния Инкомс телеком холдинг, като в най-скоро време ще бъде открита нова. Всъщност новината изтече още предишния ден. Засегнатите от решението мълниеносно се хванаха за пистолетите. Новият състав на АП бе анатемосан от синдикатите в холдинга и от единия от кандидат-купувачите - Инкомс 2000.
И като че ли има защо. През май 2000 г. Агенцията за приватизация определи и двамата кандидати за раздържавяването на холдинга - ВТП Инкомс и Инкомс 2000, за ексклузивни купувачи. На 5 юли 2000 г. надзорниците на агенцията одобриха проектодоговор с ВТП Инкомс. Това дружество, в което участва бившият изпълнителен директор на Инкомс телеком холдинг Божидар Грозев, предложи цена от 6.29 млн. щ. долара, като обеща да инвестира 11.5 млн. щ. долара. Само 15 дни по-късно обаче Върховна касационна прокуратура спря продажбата. Магистратите съзряха нередности в декларацията за произхода на средствата на ВТП Инкомс. През август миналата година фирмата на Божидар Грозев обяви в писмо до Агенцията за приватизация, че се оттегля от сделката и иска обратно депозита си в размер на 400 хил. щ. долара.
Така пред надзорния съвет на раздържавяващото ведомство не остана нищо друго, освен да подпише договор с втория избран купувач - Инкомс 2000. Вместо това обаче надзорниците се ослушваха в продължение на цели пет месеца, като през това време финансовото състояние на холдинга се влоши чувствително. Причината за това, според експерти, са не само скандалните рокади в ръководството на Инкомс телеком холдинг, а най-вече самата приватизационна процедура, проточила се вече три години. През това време дружеството не можеше да тегли кредити за финансиране на дейността си и логично падна на колене.
Вторият кандидат за холдинга Инкомс 2000 е 67% собственост на английската инвестиционна компания Лоджик Инвест холдинг, която пък е притежание на иранеца Ескандер Малеки. Останалите 33% от потенциалния купувач държат работници в Инкомс телеком холдинг. За мажоритарния акционерен пакет на холдинга Инкомс 2000 предложи 4.9 млн. щ. долара плюс инвестиции за 10 млн. щ. долара през миналата година. Подкрепа за инвестиционната програма на дружеството обяви световноизвестната американска корпорация Моторола. Само преди две седмици в София американците потвърдиха ангажимента си да инвестират в Инкомс телеком холдинг.
Всичко това обаче се оказа недостатъчно за сегашните надзорници на АП да подпишат приватизационен договор с Инкомс 2000. Вместо това бе насрочена нова процедура, на която със сигурност ще бъде постигната значително по-ниска цена за холдинга от рода на... 1 лев. Да не говорим, че решението на надзорния съвет ще забави приватизацията на Инкомс телеком холдинг с още няколко месеца. Сега предстои да бъде направена нова оценка на дружеството, която ще продължи поне два месеца. След това ще бъде насрочено събиране на оферти. Междувременно опасността да се пристъпи към ликвидация на холдинга, особено ако АП не хареса предложенията на новите кандидат-купувачи, става все по-реална. Непонятно остава защо при това положение АП отхвърли предлаганите 4.9 млн. щ. долара. Нали максималните приходи бяха основната цел на новото ръководство на институцията начело с Левон Хампарцумян.
Аргументът на председателя на надзорния съвет на АП Димитър Бъчваров бе, че е осъществена промяна в органите на управление на Инкомс 2000. Всъщност става въпрос за писмо, адресирано до АП през миналата година, в което изпълнителният директор на купувача Красен Стоянов заявява, че предстои рокада в съвета на директорите във връзка с предстоящото тогава подписване на приватизационния договор. За изпълнителен директор щеше да бъде избран фактическият собственик на Инкомс 2000 Ескандер Малеки. Това едва ли би могло да бъде мотив за разваляне на сделката.
Красен Стоянов заяви за в. БАНКЕРЪ, че управляваната от него фирма ще обжалва пред Върховния административен съд сегашното решение на надзорния съвет на АП веднага след като то бъде оповестено официално. Така наред с новата процедура ще се точи и съдебна одисея. Освен това срещу Инкомс телеком холдинг се води и дело за обявяването му в несъстоятелност. Което означава, че борбата за собствеността върху 20-те предприятия, които влизат в състава на холдинга, ще се води на три фронта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във