Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НАДЗОРНАТА АГЕНЦИЯ ВЕЧЕ ПОДГРЯВА ДВИГАТЕЛИТЕ

Министърът на финансите Муравей Радев одобри тази седмица структурата на управлението на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта. В края на следващата седмица вероятно ще станат ясни и имената на хората, които ще заемат възловите постове в нея. Все още голяма въпросителна е кой ще бъде главният секретар. Това е вторият по ранг ръководител във ведомството след директора му Димитър Димитров. Хора близки до агенцията твърдят, че все още не попада подходяща кандидатура. Полека-лека се изясняват щефовете на трите основни дирекции. Вестник БАНКЕРЪ съобщи онова, което се говореше в професионалните среди преди седмица - че директор на дирекция Застрахователен надзор ще бъде Стефан Стоилков. В късните часове на 18 април обаче стана ясно, че финансовото министерство е предложило този пост на Никола Николов, досега - шеф на управление Финансов надзор в агенцията. Директор на дирекцията Правно и административно обслужване вероятно ще бъде младият и надежден адвокат Калоян Кръстев, в момента главен юристконсулт в управление Правно, а за шеф на главна дирекция Контрол върху хазарта има няколко кандидатури, които се пазят в тайна.
Що се отнася до бройката на служителите, които ще работят в новото обединено надзорно ведомство, неизвестните са по-малко. Известна е обаче бройката на служителите, които ще работят в новото обединено надзорно ведомство. Съгласно одобрената от министър Радев структура в агенцията трябва да си изкарват хляба 112 души. Отделен е въпросът откъде ще се намерят толкова можещи и знаещи експерти, вещи в проблемите на застраховането и хазарта, а освен това готови да работят за смешното възнаграждение, давано им от държавата.
Нарушенията, констатирани от Главна дирекция за контрол върху хазарта за миналата година, са 167, заявиха служители от Министерството на финансите. Извършените от контролния орган проверки през 2000 г. са 265, съставените констативни протоколи са 392, а за 40 случая е сезирана прокуратурата, уточниха още от ведомството на Муравей Радев. Продължават рутинните проверки на легално работещите у нас дружества, занимаващи се с производство на игрални съоръжения, и на фирмите, предлагащи различни хазартни игри, съобщи за в. БАНКЕРЪ директорът на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта (АНЗХ) Димитър Димитров.
Новото ръководство на общата агенция е притеснено от възможността да се упражнява хазартен бизнес чрез ИНТЕРНЕТ. У нас все още няма компания, която да е поискала подобен лиценз, и съответно такъв не е издаван, обясни Димитров. Според надзорния шеф, вратите за нелегално упражняване на хазартен бизнес са широко отворени, поради което в най-скоро време ще започне мащабна хайка срещу евентуални нарушители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във